Rusko neví, co s vrahy a sadisty, kteří se vrátili z války (2024)

Alexandr Mitrofanov. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 6. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Mitrofanov, Alexandr: Alexandr Mitrofanov: Rusko neví, co s vrahy a sadisty, kteří se vrátili z války. In web ČRo Plus, 21. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V ruské obci Topky na Kuzbasu našli ve studni mrtvolu 12leté holčičky se stopami mučení. Jako pravděpodobný pachatel byl zadržen 49letý místní obyvatel. Byl dříve šestkrát odsouzen, předčasně osvobozen s tím, že půjde zabíjet Ukrajince, byl zajat, pak se vrátil do Ruska.

Není to ojedinělý případ. Takových zpráv jsou ruská média plná. Kuzbaská vražda je však první, u níž zazněl hlas z vyšších úředních míst, který označil návrat vrahů a sadistů z války za společenský problém.

Předsedkyně výboru Státní dumy pro ochranu rodiny a otázky otcovství, mateřství a dětství Nina Ostaninová řekla médiu Gazeta.ru, že podobných zločinů páchaných nedávnými vojáky bude ještě více. Podle ní musí represivní orgány „ochránit společnost před těmito lidmi“. V nejbližší době hodlá navrhnout zákon, podle něhož mají být takoví jedinci nepřetržitě sledováni policií.

Vedoucí Vysoké školy organizace a řízení ve zdravotnictví Guzel Ulumbekovová uvedla, že psychologickou pomoc akutně potřebuje na 120 tisíc účastníků války na Ukrajině. Ale příslušné kapacity státu jsou naprosto nedostatečné. Mezitím, jak spočítalo ruské nezávislé médium Vjorstka, během prvních dvou let války těžce zranili či zabili nedávní účastníci války uvnitř Ruska více než 200 lidí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)