Pohádkové příběhy ze Šumavy 1/7 (2017)

Ondřej Fibich. Bylo nebo nebylo? Svérázní obyvatelé šumavských hor a nadpřirozené bytosti s tímto krajem spojené v příbězích, kde má dobro vždycky navrch. Připravil Dominik Mačas. Režie Jakub Doubrava. 

Účinkuje Josef Jelínek.

Nastudovala Plzeň v roce 2017. Premiéra 1. – 6. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.) v cyklu Hajaja. Repríza 17. – 23. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.); 21. – 27. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.).

Obsah: 1. O Bětušce a Hanzíčkovi. – 2. O zrzavé píšťalce. -  3. O tom, co bylo na konci trubičky. – 4. O posledním šumavském drakovi.  – 5. O koníkovi z nebe.  -
7. O Slaničce Dobrodějce.

Lit.: anonym: Ondřej Fibich: Pohádkové příběhy ze Šumavy (1/7). In web ČRo 2 Praha, květen 2017 (článek). – Cit.: Na Šumavě je všechno vždycky trochu jinak. O zdejších strašidlech se vyprávějí příběhy už odedávna, ale stejně tak je Šumava plná lidí, které byste jinde nenašli. Ale i pro zdejší podnebí platí, že v pohádkách má dobro vždycky navrch.

Šumava je rozsáhlé pohoří, které se rozkládá na hranicích Čech, Rakouska a Německa. Samotný název prý pochází z jazyka starých Slovanů. Šuma znamenalo hvozd nebo hustý les. A takový les, jak je známo, v soběskrývá nejedno tajemství. Může tam být košík hřibů, ale také – strašidlo! Ale kdo by hned myslel na nejhorší, v takovém lese můžete potkat třeba i Bětušku a Hanzíčka, kteří nejsou vůbec strašidelní, zato trochu popletení.

V Hajajovi vám tentokrát budeme číst z knížek básníka a spisovatele Ondřeje Fibicha. Uslyšíte vyprávění o posledním šumavském drakovi, o Slaničce Dobrodějce a Drátiskovi nebo o kouzelném koníkovi z nebe, který dětem splnil všechna přání.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)