Král Sladký sen 1/7 (2019)

Jan Vladislav. Pořad z knížky Jana Vladislava Král sedmi závojů připravil Dominik Mačas. Mistr zvuku Ondřej Franěk. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Lenka Ebelová.

Připravila Plzeň v roce 2019. Premiéra 13. – 19. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.). Repríza 24. – 30. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.).

Obsah: 1. O kohoutkovi a slepičce, jak putovali do Říma. Pohádka, kterou si lidé vypráví ve slunné Itálii. (7:55) – 2. O babičce, slepičce a věrném psovi (7:24) – 3. O kocourkovi a dvou holčičkách – 4. O Matějovi a princezně – 5. O moudrém muži z Basteliky – 6. O stříbrné loutně – 7. O králi Sladkém snu.

Lit.: anonym: SERIÁL. Král Sladký sen. Pohádky ze slunné Itálie. In web ČRo 2 Praha, 14. leden 2020 (anotace). – Cit.:  I v Itálii to v pohádkách chodí jako na celém světě – láska hory přenáší a pravým klíčem ke štěstí je dobré srdce. Čte Lenka Ebelová.

Skřítek Hajaja vám bude tentokrát vyprávět pohádky ze slunné Itálie. Uslyšíte příběhy o tajemné moci stříbrné loutny, o kouzelném kocourkovi, popleteném mlynáři z Basteliky nebo o šťastném Matějovi, co si vzal za ženu princeznu.

O kohoutkovi a slepičce, jak putovali do Říma

Kohoutek a slepička našli perlu. A co je hned nenapadlo – odneseme ji do Říma papeži. Cestou naštěstí potkali dost kamarádů, aby pak společně mohličelit zlému obrovi. Tato italská pohádka se v mnohém podobá té naší o zvířátkách a Petrovských.

O babičce, slepičce a věrném psovi

V jednom domku žila stará babička se slepičkou a pejskem. A dobře, že se taknavzájem měli, protože pak si na ně zlý vlk, kuna ani liška jen tak nepřišli.

O kocourkovi a dvou holčičkách

V pohádkách je dobro odměňováno a zlo trestáno. Kouzelný kocourek tedy správně rozhodne, co si která ze dvou nevlastních sester zaslouží.

O Matějovi a princezně

Hodný Matěj zachrání dvě ropuchy a ty se mu za to královsky odmění – splní mu každé přání. I princeznu.

O moudrém muži z Basteliky

O korsické Bastelice se říká, že je jako náš Kocourkov. Moudrého abys pohledal… Naše pohádka vypráví o jednom tamějším mlynáři, který tak dlouhoměnil, až… – no, uslyšíte sami.

O stříbrné loutně

Krásná dívka musí zahrát na stříbrnou loutnu, aby uzdravila nemocného krále a dostala za muže jeho krásného panoše.

O králi Sladkém snu

Král Sladký sen přichází v noci za chudou vyšívačkou, aby jí pomohl bdít aždo rána. Jen jejich láska dokáže zlomit zlé kouzlo, které je od sebe přikaždém východu slunce rozděluje.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)