Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Pět minut před startem v rukách propagandy

Přemysl Hnilička

(vyšlo v Týdeníku Rozhlas 48/2016)

Svět kolem nás se často mění velmi rychle. Ještě začátkem roku 1948 se snad mohla ve vysílání Československého rozhlasu objevit písnička Petra Kareše Jmenoval se Jim, kterou nahrál orchestr Karla Vlacha v březnu 1947 a v němž Jiřina Salačová s nostalgií vzpomínala na svého krátkodobého přítele, amerického vojáka. Už o dva roky později však má premiéru rozhlasové dramatické pásmo Jaroslava Moravce Dopis americkému vojákovi (1950).

Posluchači nabídlo vnitřní rozhovor amerického pilota, který se chystá letět nad válečnou Koreu (Josef Červinka) a anonymního Komentátora (Václav Voska), který jej znejišťuje, většinou slovy dobové komunistické propagandy: „Doma, v americkém městě, kde jsi do nedávna žil, bude asi tak právě poledne… Tvoje žena ti možná teď píše dopis a stěžuje si v něm, že maso bude prý zase dražší… Tvůj syn je ještě ve škole a poslouchá patrně výklad o tom, proč je Amerika předurčena k vůdčí úloze v dnešním světě.“

Jako neblahý příklad dobyvačného imperialismu USA mu předestírá jeho vlastní zkušenost z osvobozování Itálie v roce 1945: „Tenkrát ti Italové udělali, co ti na očích viděli. Byls pro ně hrdinou a osvoboditelem… Netušili ještě tenkrát, pro koho osvobozuješ Italii…“

Náš anonymní letec se vrací domů jako hrdina a konečně může promluvit se svým synkem, kterého po celou dobu války slyšel jen ze soukromě nahrané ohebné gramodesky; proto se v každém osvobozeném městě sháněl především po gramofonu. Hrdinství však neznamená nic na trhu práce: všechna lepší místa jsou již obsazena těmi, kteří se dokázali z vojenské služby vyreklamovat a jemu nezbývá než práce na stavbě – a drahá hypotéka. Náhlá nemoc jeho ženy však stojí mnoho peněz a on tak – pro jednu nezaplacenou splátku – přijde o dům. Jediná možnost, jak opět přijít k penězům, je služba v armádě. Proto tedy nyní letí nad válečnou Koreou a Komentátor mu klade sugestivní otázky: „Koreánci tedy ohrožují tvou vlast…? Proto ti nařídil president Truman, abys bořil jejich domky a chýše na severu i na jihu, abys vraždil jejich ženy a děti?“ I na dalších stránkách textu postupuje autor s ideologickou razancí: na jedné straně idylický severokorejský trh, hrnčíři, mladý malíř, který právě nese na trh plátno k pátému výročí osvobození Rudou armádou, na straně druhé smrtící americký nálet, mrtvá matka, která již svým dětem nedonese koupená rajská jablíčka. A na druhém konci světa, ve Spojených státech, otevírá noviny majitel banky, který před časem pilotovi zabavil jeho dům, a raduje se nad stoupající cenou cínu, vyhnanou do výše válečným konfliktem.

Šlo o skutečně bryskní reakci: korejská válka vypukla 25. června 1950 a Moravcovo propagandistické pásmo mělo premiéru již 15. srpna téhož roku. Nic nevadilo, že vzrůstající konflikt mezi rozdělenou Koreou eskalovali Korejci severní – pro východní blok byli agresory především Američané, kteří se přidali na stranu demokratického režimu, vedeného Li Syn-manem. Autor sugestivního pásma Jaroslav Moravec nebyl v oboru žádným nováčkem: asi největším úspěchem jeho rozhlasové kariéry bylo životopisné pásmo o Georgu Gershwinovi Rhapsody in blue (1947), v němž hlavní roli ztvárnil Josef Červinka. V jeho textech se jasně odráží znalost celosvětově úspěšných rozhlasových dramatických textů Normana Corwina, v nichž byl oslavován konec druhé světové války (o jednom z nich jsme v této rubrice již psali). Režijně inscenaci vedl Přemysl Pražský, v malé roli letcova synka vystoupil Ivan Jandl, paradoxně jediný český herec, který kdy obdržel amerického Oscara.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)