Velká rozhlasová sensace – anglicky s titulky!

Přemysl Hnilička

Ano, rozhodl jsem se pro trochu barnumský titulek, ale věřte, že mám vážný důvod. Právě dnes, 30. 10. 2008 odvysílá internetová stanice ČRo Leonardo původní rozhlasovou dramatizaci Války světů H. G. Wellse z roku 1938 v režii Orsona Wellse – a to s českými titulky! Netroufal bych si hodnotit, ale domnívám se, že jde určitě o první otitulkovanou rozhlasovou hru v České republice – a kdoví, jestli ne ve světě…

Už ve 20:00 hodin ale uslyšíte i českou katastrofickou rozhlasovou hru Požár v opeře Jana Grmely. Tato hra byla pro úspěch ve vysílání zaznamenána v roce 1933 na deskách Ultraphon, a tak ji má archív Českého rozhlasu k dispozici kompletní. – Ihned po ní bude následovat Válka světů, unikátní rozhlasový pořad v anglickém jazyce s českými titulky, které se budou zobrazovat na internetu během vysílání.

„Poprvé v historii Českého rozhlasu nabízíme posluchačům kombinaci digitálního streamu a rozhlasového pořadu s titulky, které budou – spolu se zvukem – k dispozici na stránkách ČRo Leonardo ,“ uvedl šéfredaktor Českého rozhlasu Leonardo Luboš Veverka.

Válka Světů je adaptací románu H.G. Wellse a vznikla v říjnu 1938 ve studiu americké společnosti CBS (Clumbia Broadcasting System). Autorem adaptace je Howard Koch a režisérem Orson Welles. „Jedná se o nejslavnější rozhlasovou hru všech dob, která byla odvysílaná na vlnách CBS právě dne 30. 10. 1938. Miliony posluchačů zpanikařily v domnění, že byly USA skutečně napadeny mimozemskou civilizací nebo přinejmenším německou armádou,“ uvedl autor metody titulkování rozhlasových pořadů a redaktor Českého rozhlasu Leonardo Marek Janáč.

Sedm let před Válkou světů vysílal katastrofickou rozhlasovou hru i Československý rozhlas. Pod názvem Požár v opeře ji připravil spisovatel Jan Grmela. Senzační hra posluchače rovněž velmi vzrušila. Jsou dochována svědectví, že Pražané z pražských vyvýšenin hledali místo odkud stoupá dým právě hořící opery.

Oba pořady odvysílá Český rozhlas Leonardo na internetu v pozemním digitálním vysílání DVB-T (multiplex A Českých radiokomunikací) a na satelitu v DVB-S (CS Link).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Titulkovaná verze by měla být na adrese http://www.rozhlas.cz/leonardo/technologie/_zprava/509582 (v klasickém vysílání půjde původní znění).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)