Rádio Retro – U mikrofonu Otec vlasti (2016)

Rádio Retro vybere z pěti desítek reportážních procházek Prahou ty kapitoly, které se dotýkají buď přímo Karla IV. nebo míst, která ovlivnil… Připravil Tomáš Černý.

Natočeno 2016. Premiéra 14. 5. 2016 (Rádio Retro, cca 24 hod.) k 700. výročí narození Karla IV.

Lit.: Černý, Tomáš: Rádio Retro – U mikrofonu Otec vlasti. In web ČRo, květen 2016 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.:  Přesně v den sedmistého výročí narození Karla IV. spustí Český rozhlas další tematický internetový stream, který nabídne desítky hodin archivních nahrávek. Nejstarší je reportáž z hrobky českých králů na Pražském hradě z roku 1936 a nejmladší z roku 2016 o projektu Šifra Otce vlasti. Zaznějí také dvě různá zpracování Vrchlického Noci na Karlštejně.

Listování kartotékou rozhlasového archivu jasně prozrazuje, ve kterých obdobích našich novodobých, potažmo rozhlasových dějin, se o Karlu IV. vysílalo více a kdy méně. Na počet zmínek by rozhodně vedla druhá polovina šedesátých a druhá polovina sedmdesátých let.

V roce 1966 zahájil Československý rozhlas seriál se seifertovským názvem Světlem oděná, jehož protagonistou byl významný historik umění dr. Emanuel Poche, dlouholetý předseda Klubu za starou Prahu. Rádio retro vybere z pěti desítek reportážních procházek Prahou ty kapitoly, které se dotýkají buď přímo Karla IV. nebo míst, která ovlivnil.

V roce 1978 uplynulo rovných 600 let od císařovy smrti a Československý rozhlas natočil Karlův Vlastní životopis v nepřekonatelném podání Vladimíra Ráže a v režii Josefa Melče. Seriál Dialogy o Karlu IV. natáčený na různých historických místech pak tematizoval některé fenomény Karlovy doby – literaturu, kulturu obecně, divadlo a poezii, či zmínky o Karlu IV. v novodobé české literatuře.

Zajímavostí tohoto cyklu, který byl o rok později dokonce oceněn v soutěži rozhlasových tvůrců, je, že současně s odborníky na danou problematiku se natáčení v terénu účastnili i herci – Jiřina Petrovická nebo Miroslav Doležal – a jejich hlasy tak rezonovaly přímo v historických zdech, což je působivé zvláště při natáčení na Karlštejně.

Noc strávenou na tomto hradě v roce 1983 zdokumentoval osobitým způsobem redaktor Ota Nutz a jakousi volnou inspiraci pražskou Královskou cestou využil tento brilantní tvůrce na přelomu tisíciletí, kdy završil svoje rozhlasové působení seriálem mapujícím nejenom historické památky této specifické pražské lokality, ale zároveň vytvořil jakousi galerii osobností (někdy i figurek) toho času v domech podél Královské cesty žijících a pracujících a tím jí dodávajících ducha. V seriálu Praha 2000 královská hovořili například Vlado Milunič, Petr Šabach, Hana Hegerová a další.

Vrchlického Noc na Karlštejně nabízí Rádio retro ve dvou historických nahrávkách. Ta starší dokumentuje plzeňské divadelní nastudování veselohry z počátku padesátých let a mladší se dá považovat za reprezentativní ukázku stereofonní rozhlasové dramatiky přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy v adaptaci Jaroslavy Stejčkové hraje Karla IV. herec Luděk Munzar.

Rádio Retro můžete poslouchat na webu Českého rozhlasu, kde najdete také podrobný program vysílání, dále v systému DAB a v mobilní aplikaci iRadio.

Obsah:

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)