Vzpomínky na Soboty – společný projekt Panáčka v říši mluveného slova a Českého rozhlasu Brno!

nashledanou v sobotuVysílá se od 17. 3. do 14. 4. každou sobotu v literárním magazínu Českého rozhlasu Brno „Zelný rynk“, jenž připravuje Alena Blažejovská a který začíná v 17 hodin.

Přemysl Hnilička

Zastavme se na chvíli v době, kdy sobota byla ještě pracovním dnem, se toho dne „po šichtě“ rychle odjíždělo na chaty a chalupy, kde se s pocitem svobody a nadechnutí přespalo do neděle, aby se pozdě večer jelo zase domů. Kdo neměl chatu či chalupu, zůstal doma; všichni ale v sobotu od šesti do půl sedmé večer poslouchali rozhlas. Tou dobou totiž přinášela brněnská rozhlasová redakce půlhodinový pořad, určený pro celostátní vysílání. Jmenoval se Nashledanou v sobotu a každou sobotu od osmnácti do osmnácti třiceti přinášel fejetony, rozhovory, povídky, kulturní zpravodajství, hudební i filmové aktuality a vtipné konferenciérské vstupy. Redakce, která jej v letech 1961 až 1970 připravovala, si udržela až záhadně vysoký standard, byť to v roce 1970 už nebylo tak zábavné jako dříve. Možná to ale zase taková záhada nebyla, když se přípravě pořadů nevěnovali běžní rozhlasoví publicisté, ale spisovatelé a básníci. A ne ledajací: Miroslav Skála, Antonín Přidal, Jan Skácel, Karel Tachovský či Vlastimil Pantůček dokázali každý týden vyprodukovat půlhodinku nenásilného humoru či aspoň příjemného posezení. K tomu pomáhali i pravidelní průvodci Jiří Brož, Dagmar Pistorová a Rudolf Krátký, jimž často a rádi sekundovali Lubomír Černík, Ladislav Lakomý nebo Jiří Tomek.  

Proč o tom ale mluvit teď? Ten pořad se vysílal před více než čtyřiceti lety a určitě se z něj nedochovalo víc než pár minut, říkáte si. Je fakt, že jako první podléhá v rozhlase zkáze publicistika, fejetony, pásma takříkajíc „ke dni“. Takový pořad se odvysílá v premiéře, možná jednou v repríze – a konec. Pokud navíc mluvíme o letech šedesátých a sedmdesátých, musíme si uvědomit, že rozhlasový záznamový pás byl docela nedostatkovým zbožím (co také ne?). Na každé krabici k pásu tak najdete několik přeškrtaných titulů a teprve pod nimi ten poslední, který zůstal zachován – ostatní zmizely pod dotekem magnetické záznamové hlavy nahrávacího přístroje.

Pořad Nashledanou v sobotu měl ale štěstí; z jeho bohaté desetileté historie se dochovalo přes dvacet pořadů a takzvaných pomocných pásů, na nichž jsou zachyceny jednotlivé povídky, reportáže či fejetony. Ačkoliv už byly určeny k likvidaci, podařilo se nám je včas zachránit a postupně je převádíme do digitální podoby. Tyto zvukové nosiče tak obsahují přes 240 minut materiálu, který ve většině případů překvapivě nezestaral. Proto jsme pro vás v brněnské redakci připravili cyklus Vzpomínky na Soboty, v jehož pěti pokračováních uslyšíte to nejzajímavější a nejzábavnější z dochovaného materiálu. Pamatujete se na Rýmy k sobotě? Na seriál Podivuhodné příhody pana Bambůška, který v roce 1964 psali sami posluchači na pokračování? Chcete slyšet vyprávění Karla Högera o natáčení detektivky Kde alibi nestačí nebo si raději poslechnete Ljubu Hermanovou a Hanu Hegerovou, jak hovoří o vaření? To vše a mnoho jiného nabízí pořad Přemysla Hniličky Vzpomínky na Soboty. Vysílá se od 17. 3. do 14. 4. každou sobotu v literárním magazínu Českého rozhlasu Brno „Zelný rynk“, jenž připravuje Alena Blažejovská a který začíná v 17 hodin.

Zvukař Lukáš Dolejší a režisér Zdeněk Kozák při montáži pořadu

Zvukař Lukáš Dolejší a režisér Zdeněk Kozák při montáži pořadu

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)