Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici (19??)

Karel Leger. Melodram, op. 6. Hudba Otakar Ostrčil.  Symfonický orchestr Československého rozhlasu v Praze řídí Josef Hrnčíř.

Recituje Eva Klepáčová.

Natočeno 19?? (25 min.).  Text k dispozici zde.

Lit.anonym: Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici, op. 6 – Otakar Ostrčil. In web ČRo, 1. 12. 2008 (článek). – Cit.: Z celkem šesti pokusů Otakara Ostrčila (1879 – 1935) v oblasti koncertního melodramu prokázaly své kvality dvě díla – Balada česká z roku 1905 a právě Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici, op. 6 z roku 1904. Ostrčil tu opouští tematické pole svého učitele, který preferoval dramatické a tragické náměty, a vydává se jiným směrem.

Zpracoval tehdy čerstvě vydanou báseň Karla Legera (1856 – 1934), který byl především znám jako představitel realistické prózy, v Baladě se ovšem dostává od počáteční lyrické atmosféry k bizarnímu hororu s prvky erotickými i humornými. Ostrčil v hudbě pracuje s příznačnými motivy a stylizacemi polkového rytmu, k dramatickému vyznění využívá uvolněné tonality a působivých orchestrálních barev. Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici měla premiéru v Praze 22. ledna 1905, kdy ji hrála Česká filharmonie pod vedením Oskara Nedbala a text přednášela Hana Benoniová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)