Knihovnička – Zápisky potulného lidopisce (2020)

Pořad připravila Hana Svanovská.

Nad knihou se zamýšlí redaktorka Hana Svanovská, ukázky čte Jan Novotný.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 6. 2020 (Rádio Proglas, 13:30 h.). Repríza 27. 6. 2020 (Rádio Proglas, 13:30 h.).

Lit.: Svanovská, Hana:  Knihovnička.  Jiří Plocek: Zápisky potulného lidopisce. In web Radio Proglas, červen 2020 (anotace). – Cit.: Necelá padesátka glos, fejetonů a povídek je výběrem z publicistiky Jiřího Plocka a odráží jeho pestrou životní cestu hudebníka (skupina Poutníci), vydavatele (Gnosis Brno), publicisty (Kulturní noviny) a rozhlasového redaktora (Český rozhlas Brno). Knížka mapuje některé autorovy klíčové životní okamžiky, setkání se zajímavými lidmi i symbolické situace, v nichž se vyjevuje povaha světa kolem nás i uvnitř nás. Pozůstatky dramatické historie v osudech lidí se mísí se světlými okamžiky vzbuzujícími naději. Celou knížkou proznívá píseň v nejrůznějších podobách. (…)

Lit.: Svanovská, Hana: Knihovnička: Zápisky potulné jen zdánlivě. In web Radio Proglas, 19. 6. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Knihu fejetonů Jiřího Plocka představí aktuální Knihovnička Proglasu.  (….)

Soubor fejetonů, které doslova před pár dny vydalo nakladatelství Galén, má opravdu přiléhavý název. Zápisky potulného lidopisce odrážejí určitý tematický i stylistický rozhled, které psaní Jiřího Plocka charakterizuje. Jedním z hlavních je pochopitelně muzika, zejména v podobě Jiřím milovaného folkloru, kterému se po léta věnovalo i jeho dnes už neexistující vydavatelství Gnosis. Jinou polohu představují postřehy, které Jiří tak trochu pábitelsky odslýchává v hostincích, poslední dobou především v řečkovických a královopolských vinotékách. Pokud se teď hojně hovoří o tom, jak jsme uvězněni ve svých sociálních bublinách, pak je Jiří přesně případem člověka, který svůj okruh široce překračuje… (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)