Čo zobrať človeku v kóme (Co vzít člověku v kómatu, 2022)

Hrihorij Semenčuk. Verše. Překlad Valéria Juríčková. Režie Peter Cibula.

Recituje Samuel Gáfrik.

Natočeno 2022. Premiéra (?) 24. 10. 2022 (SRo 8 Rádio Litera, 21:45 h.). Repríza 28. – 30. 10. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: B. Prus, F. Durenmatt, J. Johanides, N. Tanská či A. Leňo. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 23. 10. 2022 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa v Rádiu Litera objavia rozhlasové hry, ale i pásma, ktoré ste ešte v u nás nezapočuli a zdá sa, že by mohli zvlášť zarezonovať. Môžete sa tešiť na hru s krimi zápletkou od Andreja Leňa Odchod zo života (z roku 1965), na hru Jána Johanidesa Spoznávanie (z roku 1964), výbornú hru Nataše Tanskej Každý štvrtok (z roku 1968). A nebudú chýbať ani hry pre mládež: Tanskej My dvaja babráci (z roku 1979) a hra Pavly Kováčovej Závozník (z roku 1992). Určite si nenechajte ujsť pásmo o švajčiarskom dramatikovi F. Durrenmattovi, ako aj rozprávkovú hru Ivana Izakoviča Fujarôčka moja (je z roku 1980). Ako zvlášť aktuálne sa dnes javí uvažovanie o morálnych otázkach, akejsi sociálnej tvári spoločnosti – v tomto kontexte môže byť zaujímavé dramatizované pásmo o živote poľského autora Boleslawa Prusa (od Jozefa Repka). Nebudú chýbať verše (Semenčuk Hrihorij) a čítanie z knihy Valerija Briusova. Každá z dlho nevysielaných hier bude mať osobitné zahlásenie, aké, to už zistíte, keď nás budete tento týždeň pozorne počúvať. (…)

História zvykne dávať umeleckým vyjadreniam nečakaný kontrapunkt. Aj v prípade básní ukrajinského autora Hrihorija Semenčuka, ktoré preložila Valéria Juríčková. Aj ich názov: Čo zobrať človeku v kóme – naberá v tejto dobe nové súvislosti. V réžii Petra Cibulu účinkuje Samuel Gáfrik. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)