Praha už není moje město (2024)

Ivan Diviš. Heslář pražských zákoutí i zakoukání ve vzpomínkách a snech básníka o Praze. Z knihy Poslední průvodce Prahou, psané v mnichovském exilu a záznamu snů vydaných v knize Noc, nebudeš se báti, připravil Tomáš Dimter. Hudební spolupráce Ondřej Gášek. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Igor Bareš, Libor Hruška a Lukáš Hlavica.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 55 min.) v cyklu Souzvuk ke 100. výročí narození Ivana Diviše.

Lit.: Dimter, Tomáš: Ivan Diviš: Praha už není moje město. K výročí 100. let od autorova narození přinášíme heslář zákoutí i zakoukání. In web ČRo 3 Vltava, 16. září 2024 (článek) – Cit.: (…) „Po čem se mně ale stýskat nepřestane, je Praha, město nenahraditelné.“ V mnichovském exilu v polovině 70. let vznikla, snad ze stesku po hlavním městě, pozoruhodná knížka dvou emigrantů, osobitých spisovatelů, Ivana Diviše a Josefa Jedličky Poslední průvodce Prahou. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není kvůlli expresivním výrazům a výjevům vhodný pro děti a mláděž (!). (…)

Zamýšlená byla pro Škvoreckého kanadské nakladatelství, poprvé ovšem vyšla teprve v roce 2023 péčí nakladatelství Torst jako pozoruhodná pozdní pragensie s ilustracemi Jindřicha Janíčka.

Ke stému výročí Ivana Diviše, jednoho z nejosobitějších hlasů naší poezie, autora zápisníku Teorie spolehlivosti, sbírek Jedna loď, Moje oči musely vidět, Žalmy, Thanatea, Chrlení krve, mezi mnoha jinými, uvádíme hesla z pražské knížky v pásmu s Divišovými sny o Praze, které vydal v knize Noc, nebudeš se báti, ale také v Teorii spolehlivosti. Pořad doprovází text germanisty a redaktora Tomáše Dimtera, který pořad také připravil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)