Večer na téma – Pocta Jaroslavu Seifertovi (2024)

Literárně-hudební večer složený ze dvou pořadů věnovaných českému nobelistovi Jaroslavu Seifertovi, od jehož ocenění uplyne 11. října čtyřicet let.

Premiéra v tomto celku 9. 10. 2024 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Obsah: 1. Když jsem se narodil, vlétl oknem motýl. Literárně-hudební pásmo z pozdních veršů klasika české poezie Jaroslava Seiferta s úvodním textem Václava Havla. Připravil Miloš Doležal. Účinkují Bořík Procházka, Dana Černá, Hanuš Bor a Hana Kofránková. Z archivních záznamů čte ze svých vzpomínek Jaroslav Seifert a báseň Vlastní životopis recituje Ota Sklenčka. Hudbu Antonína Dvořáka, J. S. Bacha, Lukáše Matouška a W. A. Mozarta vybral Josef Třeštík. Režie Hana Kofránková. Natočeno v roce 2011 (56 min).

2. Sám doma s hudbou, kterou mám rád. Z lásky k hudbě se klasik české literatury vyznává v pořadu Václava Cibuly a Mlhoše Kafky z roku 1965. Jaroslav Seifert v něm vzpomíná např. na Vladimíra Holana a jejich společnou návštěvu v Janáčkových Hukvaldech, na své dětství na Žižkově a návštěvy operet ve Vinohradském divadle, na Václava Talicha a společná posezení ve vinárně za války, hovoří o české lidové písni, Karlu Čapkovi a jeho lásce k hudbě, o Beethovenovi i Bohuslavovi Martinů. Básníkovo vyprávění samozřejmě provází dotyčná hudba.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)