Sherlock Holmes – Hitlerův posel smrti (2016)

Petr Macek. Dramatizace českého detektivního románu. Hudba Pavel Hrubeš.   Zvuk Luděk Polivka. Režie Jitka Buková.

Osoby a obsazení: Sherlock Holmes (Jan Přeučil), dr. John Watson a další mužské role (Jan Vágner), královna Victorie (Jiřina Bohdalová), profesor Fildes (Vladimír Brabec), Audrey a další ženské role (Jana Postlerová), agent James B. (Jiří Dvořák).

Nahrávka dokončena 13. 8. 2016 (Studio Grant, Praha-Nusle). Vydalo nakladatelství Petr Macek 21. 11. 2016 (1 CD MP3; 8590233011857).

Obsah: 1. Předmluva + Kapitola I – Bůh ochraňuj královnu 32:59  – 2. Kapitola II – Trable Richarda Greena     22:45  – 3. Kapitola III – U Tří dubů     25:33 – 4. Kapitola IV – Porton Down     23:22 – 5. Kapitola V – Bacillus anthracis     26:56  – 6. Kapitola VI – Audrey     21:54 – 7. Kapitola VII – Třetí patro     23:14 – 8.  Kapitola VIII – Stará zášť nerezaví     26:40 – 9. Kapitola IX – Dětská hra     21:00 – 10. Kapitola X – V tajné službě Jeho veličenstva     19:06 – 11. Kapitola XI – Nepřítel mého nepřítele     20:39 – 12. Kapitola XII – Účel světí prostředky     23:26 – 13. Kapitola XIII – Anděl smrti – 14. Kapitola XIV – Hindenburg     24:07  – 15. Kapitola XV – 4000 mil dlouhé pátrání     24:53 – 16. Kapitola XVI – Zvedá se vítr     22:44 – 17. Kapitola XVII – Oheň svatého Eliáše     17:36  – 18. Kapitola XIII – Hitlerův posel smrti     21:12  -  19.  Kapitola XIX – Smrt nad New Jersey     14:48 – 20. Kapitola XX – Zúčtování     08:14.

Pozn.: Je jaro roku 1937. Německý kancléř Adolf Hitler vytrvale hovoří o míru, svými činy však jako by dělal vše proto, aby západním spojencům došla trpělivost. Schizofrenní geopolitická atmosféra dusí i britský Fulworth, sídlo pensionovaného Sherlocka Holmese, kde nedávno našel útočiště manželský pár německých emigrantů, manželů Steinerových, kteří převzali starost o detektivovu domácnost po zesnulé paní Hudsonové. Hry tajných služeb už dávno probíhají mimo zorné pole nadšeného včelaře Holmese. Ranou přímo do srdce je pro něj však sebevražda jeho chráněnce, místního mladíka, jehož vrozený talent detektiv po desetiletí rozvíjel a podnítil jej dokonce ke studiu na prestižní londýnské škole.

Smrt bez zřejmého motivu Holmese vtahuje zpět do velkého světa, který se dramaticky změnil. Páru nahradila elektřina, kočáry a drožky ustoupily automobilům, a nebe brázdí obří vzducholodě. Jediné, co zůstalo je zlo, a nepřítel, s nímž se Holmes poprvé utkal před čtyřiceti lety…

Lit.: Mchitarjan, Karen: Chci ještě malou roli! Vladimír Brabec alias Major Zeman prosí o práci. In Expres.cz, 5. prosince 2016 (článek). – Cit.: Po smrti milované manželky Nadi, se kterou žil dlouhých 62 let, byl psychicky na dně. Vladimír Brabec se po ztrátě nejbližšího člověka zhroutil a uzavřel se do sebe. Po půl roce je ale opět plný života a elánu. Smutek zahání prací.

Když Naďa Brabcova v červnu letošního roku podlehla mozkové příhodě, zdálo se, že se z toho Vladimír Brabec jenom těžko vzpamatuje. Jeho dcera Helena ale apelovala na všechny jeho přátele, že jediným lékem na jeho bolavé srdíčko je práce.Reklama

Táta by teď potřeboval hlavně zaměstnat hlavu. Moc by mu pomohlo, kdyby někde dostal alespoň malinkou roli,“ sdělila tehdy dcera legendárního Majora Zemana. A její prosby vyslyšel spisovatel Petr Macek, který obsadil Brabce do své audio knihy Sherlock Holmes: Hitlerův posel smrti, kde namluvil profesora Fildese.

Mám velkou chuť pracovat. Hlava mě poslouchá, jen tělo bohužel blbne,“ svěřil se herec, který po infarktu a smrti manželky žije u dcery v Příbrami. A právě tam ho navštěvuje jeho dlouholetá kamarádka Jiřina Bohdalová, se kterou se potkal během nahrávání audio knihy, ve které Bohdalová ztvárnila roli královny Victorie.

Známe se z doby, kdy ještě nebyla na DAMU. Takže dlouho. Řeknu jen to, že DAMU byla založená 1950,“ smál se na natáčení Brabec, na kterém bylo vidět, že ho práce drží nad vodou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)