Tak pravil Zarathustra (2017)

 Friedrich Nietzsche. Kompletní audiokniha. Překlad Otokar Fischer. Hudba Matěj Kroupa. Zvuk Dominik Budil. Režie Lukáš Hlavica.

Čte Jaromír Meduna.

Natočeno 2017. Vydalo Audiostory, Vyšehrad v roce 2017 (celková délka 6 hodin 11 minut).

Pozn.: Tak pravil Zarathustra – audiokniha obsahuje básnicky filozofické dílo vykládající myšlenky slavného myslitele prostřednictvím interpretace fiktivních cest a učení perského proroka Zarathustry.
„Člověk je něco, co má být překročeno.“

Tak pravil Zarathustra s podtitulem „Kniha pro všechny a pro nikoho“ je nejslavnějším dílem geniálního německého filosofa a básníka Friedricha Nietzscheho (1844–1900). Sám autor jej neskromně považoval za myšlenkově nejhlubší dílo, které bylo kdy napsáno. Nemusíme s tímto hodnocením souhlasit, ale sotva se ubráníme dojmu, že máme před sebou cosi neobyčejného. Základní teze své filozofie zde autor podává vybroušenou formou filosofické básně. Úvahy o smrti Boha, vůli k moci a „nadčlověku“, jež Nietzsche vkládá do úst dávnému perskému prorokovi Zarathustrovi, budily v jeho době zděšení a pohoršení, a znepokojivě působí i na dnešního čtenáře. Výbor ze „Zarathustry“ v kongeniálním překladu Otokara Fischera vychází nyní jako audiokniha v podání Jaromíra Meduny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)