Povídejme si, děti! (2018)

Josef Čapek. Audiokniha. Hudba Zdeněk Král.

Čte Bára Milotová.

Natočeno 2018 (CD v přípravě).

Pozn.: Na audioknihu se v listopadu 2018 vybíralo na stránkách HitHit.

Lit.: anonym:  Rozjeď AUDIO DĚTEM s povídáním Josefa Čapka. In web HitHit, listopad 2018 (článek). – Cit.: Vytvořte s herečkou Bárou Milotovou místo pro dětské uši a fantazii. Audioknížku „Povídejme si, děti!“ od Josefa Čapka čekejte pod stromkem.

Bára chtěla dětem občas pustit nějakou audio pohádku, ale na internetu jich našla nějak málo. Tak je začala nahrávat, je přeci jen herečka s krásným hlasem.

Teď by chtěla, aby je mohly poslouchat nejen její děti, ale i ty Vaše. Abyste jim nemuseli pouštět televizi, aby si u nich hrály s opravdovými hračkami a nechaly tablet tabletem.

Chceme vytvořit web Audiodětem.cz, kde najdete Bárou i jinými vypravěči načtené pohádky, dětskou poezii, logopedické říkanky, nebo třeba pohybová cvičení. Do startu ale potřebujeme Vaši podporu.

Ke knížce připravujeme také sadu výtvarných aktivit s původními ilustracemi Josefa Čapka, se kterými si děti budou moci hrát při poslechu.

Když dáme dohromady 100%capek_povidejme

díky Vám vznikne krásná audioknížka Josefa Čapka „Povídejme si, děti!“ a Ježíšek Vám ji nadělí pod stromek
koupíte ji rovnou od Báry, ne jako v krámě od prodejce, který ji koupí od distributora, který ji koupí od nakladatelství.
když dáte o trochu víc, budou si děti moci u poslouchání hrát se sadou aktivit s obrázky Josefa Čapka

A když 200%?

díky Vám vznikne první verze webové aplikace AUDIO DĚTEM, kde si už budete moct pustit ukázky z dalších knížek a kde budou audioknížky.

Lit.: Fajmon, Kamil: Méně známý Čapek. In web Naposlech.cz, 13. 2. 2019 (recenze). – Cit.: Dětskou tvorbu Josefa Čapka jistě mnohý čtenář okamžitě ztotožní s oblíbeným Povídáním o pejskovi a kočičce. Vzpomene si snad i na několik textů, které vyšly jako přívažky neméně oblíbeného Devatera pohádek. Ale patrně si už nevybaví půvabnou a dnes již téměř zapomenutou knížku Povídejme si, děti! Těžko říct, proč u čtenářů tak zapadla, přestože vyšla v mnoha reedicích. Ve zvuku je situace ještě smutnější: zatímco se nejznámější příběhy Josefa Čapka dočkaly mnoha zpracování, Povídejme si, děti!, až na pár vybraných pasáží, které rozhlas natočil pro skřítka Hajaju, donedávna neexistovalo. Naštěstí však v loňském vznikl díky úspěšné crowdfundingové kampani projekt Audio dětem, a právě zmíněný Čapkův titul se stal jeho prvním audioknižním počinem.

Název Povídejme si, děti! naplňuje přesně svůj obsah. Josef Čapek zvolil netradiční formu sdělení: hlavní postavou je on sám – autor, který s dětmi vede rozhovor. Díky nespornému pozorovacímu talentu, dokáže v dialozích věrohodně zachytit reakce obou světů. Na počátku s kluky a děvčaty prochází celý ranní blok od probuzení přes hygienu, snídani, oblékání až k následnému hraní si. Neposedy nabádá, aby si s činnostmi pospíšili a při rozpustilém požďuchování a drobných nezbednostech výchovně zakročí a to názorně veselými povídačkami, které ukazují, co se stane těm, kteří pořád kňourají nebo se perou. Do vyprávění kromě pohádek dostal Čapek i říkanky, písničky a také malé posluchače vyzval, aby mu nějaké příhody vyprávěli sami. Když k tomu všemu připočtete i roztomilou hru s češtinou – dokladem budiž třeba slovo „nemožnosti“, a skutečnost, že text od doby svého vzniku takřka vůbec nezestárl, dostanete výborný materiál pro mluvené slovo.

Nahrávka audioknihy Povídejme si, děti! neprošla standardním procesem výroby. Neměla režiséra ani mistra zvuku, přesto nejde o žádný amatérismus. Interpretka Barbora Milotová si ke spolupráci přizvala skladatele Zdeňka Krále, který dodal hravé ilustrační skladbičky reagující na předlohu. V jeho melodiích se například utíká, kníká, přemýšlí, zobrazují Vánoce… Hudba uzavírá jednotlivé kapitoly, rozděluje myšlenky a dokresluje vyřčené. Škoda jen, že se muzika neozve hned při spuštění prvního příběhu – rovnou začíná slovo.

Ani herečka sama nezůstává svým přednesem pozadu. Barbora Milotová disponuje příjemným, laskavým hlasem, se kterým umí dovádět a vyloudit i takové zvuky jako je lekající a řehtačkově trylkující rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr či zděšené vyjeknutí z ledové vody. Jistý projev jde po smyslu prózy, profesionálně pracuje s emocemi, údivem, překvapením.

Co naopak zamrzí, jsou vystřižené nádechy. Dýchání jak v řeči, tak i v audioknize udává rytmus, tempo a náladu. Jeho vynechání posluchačově pozornosti ubližuje a vytváří nepřirozené a umělé pomlky. Velmi bych se přimlouval za to, aby byly v příštím titulu ponechány. Když už nic jiného, jejich odstraňování s sebou nese časově náročnou a mravenčí piplačku, která kvalitě nepřidá, ale naopak uškodí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)