Právo nálezce (2019)

Stephen King. Kompletní audiokniha. Režie Hynek Pekárek.Výsledek obrázku pro pravo nalezce onehotbook

Účinkují Jan Kanyza, Petr Jeništa, Zdeněk Piškula a Hanuš Bor.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook 15. 2. 2019 (1 CD MP3).

Ukázka k poslechu

Pozn.:  Kam až může zajít posedlost literaturou?

Když věhlasný spisovatel dlouho nevydá další román, věrný čtenář Morris Bellamy ho zabije a vyloupí jeho sejf s rukopisy. Dlouho se však z kořisti neraduje, krátce nato se totiž ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let objeví schovaný lup malý chlapec, ale Morris se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát… Dokážou Bill Hodges, Jerome Robinson a Holly Gibneyová zabránit další vraždě?

Druhý díl trilogie s bývalým detektivem Billem Hodgesem. Román byl také adaptován jako televizní seriál (2017) s Brendanem Gleesonem a Harry Treadawayem v hlavních rolích v produkci Davida E. Kellyho. Zatím vznikly dvě řady a třetí se připravuje.

Stephen King (* 1947)

Jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti je známý především jako spisovatel hororů. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho nejslavnější filmem adaptovaná díla patří knihy Osvícení, Carrie, To, Mrtvá zóna, Misery, Řbitov zviřátek,Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či série Temná věž. V poslední době se vydal i na pole krimi trilogií o detektivovi ve výslužbě Billu Hodgesovi: Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky (Audience Network chystá rověž televizní seriál).
Roku 1970 absolvoval univerzitu v Oronu, v oboru angličtina a tvůrčí psaní se zaměřením na pedagogiku. Po škole nemohl najít práci učitele, pracoval tedy v prádelně a psal povídky, které prodával do pánských časopisů. V lednu 1971 se oženil s Tabithou Spruce. První povídku Skleněná podlaha mu vydali v časopise Startling Mystery Stories. Povídky, které napsal na začátku své tvorby, vyšly později ve sbírce Noční směna. Na podzim 1971 začal učit na střední škole v Hampdenu. Na jaře 1973 prodal svůj první román Carrie, který mu brzy vynesl velký honorář a stal se bestsellerem. Poté se začal psaním živit. V současné době kromě vlastní tvorby vyučuje tvůrčí psaní na univerzitě Maine – Orono. Na sníku Maximum Overdrive (1985) podle vlastní povídky Trucks si vyzkoušel (i když nikterak úspěšně) rovněž filmovou režii.

Jan Kanyza (* 1947)

Pražskou DAMU absolvoval v roce 1970, ale už během studia se objevil ve filmech Malé letní blues (1966) a Utrpení mladého Boháčka (1969) s Pavlem Landovským v hlavní roli. Sedm let byl členem souboru Divadla Na zábradlí, potom působil  tři roky v Laterně magice a od té doby je na volné noze. Hrál na různých divadelních scénách a účinkoval v mnoha televizních filmech (Královský gambit, Mladý muž a bílá velryba, Jak napálit advokáta, Mravenci nesou smrt, Jménem krále) a seriálech (30 případů majora Zemana, Létající Čestmír, Chobotnice z II. patra, Území bílých králů, Hospoda, Ordinace v růžové zahradě, Expozitura, Polda, Kapitán Exner). Kromě herectví se dlouhodobě věnuje malířství a výtvarné činnosti a známý je také z dabingu – jeho hlasem promlouvá například George Clooney.

Zdeněk Piškula (* 1998)

Při studiu na Pražské konzervatoři hostuje v několika pražských divadlech, např. v Divadle U Hasičů, Minor či Broadway. První televizní příležitost získal v roce 2009, kdy si zahrál v seriálu Vyprávěj. Následovalo účinkování v seriálech Nevinné lži a Doktoři z Počátků, Všechny moje lásky, Lajna a dalších. Jan Svěrák ho obsadil do jedné z hlavních rolí ve filmové hudební pohádce Tři bratři (2014) a Radim Špaček do snímku Zlatý podraz (2018).

Petr Jeništa (* 1977)

Po studiu Pražské konzervatoře působil postupně v divadlech F. X. Šaldy v Liberci, v hradeckém Klicperově divadle, v Divadle Husa na provázku, v HaDivadle a v Národním divadle v Brně. Od roku 2013  je ve stálém angažmá v Divadle Na zábradlí. Filmoví a televizní diváci si ho mohli všimnout také ve snímcích Nuda v Brně (2003), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005), Kuličky (2008), Proměny (2009), Příběh kmotra (2013), v seriálech Život a doba soudce A. K. (2014), Já, Mattoni (2016), Bohéma (2017) nebo v TV filmu Hlas pro římského krále (2016).

Hanuš Bor (* 1950)

Proslavil se už jako dítě – první svoji hlavní roli ztvárnil ve věku osmi let ve snímku Žižkovská romance (1958). Po absolvování DAMU přijal v roce 1973 angažmá v libereckém Divadle F. X. Šaldy. V 90. letech hrál několik roků v Divadle Labyrint a po zrušení této scény působil jako herec na volné noze v různých pražských i mimopražských divadlech. Od roku 2007 vystupuje na jevištích Městských divadel pražských a spolupracuje s televizí i rozhlasem. Objevil se v úspěšných filmech Hanele (1999), Fany (199), Štěstí (2005), Václav (2007) či Teorie tygra (2017) a v mnoha televizních seriálech, např. Místo nahoře, Kriminálka Anděl, České století, Život a doba soudce A. K., Labyrint či Doktor Martin.

Lit.: Vavrečka, Lukáš: Právo nálezce je jako by se King opětovně našel. In Facebook, 30. 3. 2019 (status). – Cit.:  Pan Mercedes vyšel ve OneHotBook loni a byl to, jak už jsem onehdy psal, tak trochu jiný King. Jakkoli příjemně se audiokniha v podání Jana Kanyzy a Kajetána Písařovice poslouchala, byl to King, který píše jaksi mnohamluvnou kriminálku s unaveným policistou Hodgesem ve výslužbě, King, který stále jako by hledal ten správný způsob, jak tuhle sérii tvořit.

Ve volně navazujícím románu Právo nálezce se ale rozhodně našel. Snad, že zvolil ověřenou a brilantně zvládnutou taktiku: zapojit do příběhu mladého kluka. O četbu pasáží sledujících jeho příběh se postaral relativně nový hlas Zdeňka Piškuly. Jinak krom už tradičního Kanyzy účinkují tentokrát Petr Jeništa a Hanuš Bor.

Pokud se vám líbil například Kingův Nadaný žák, novela Tělo nebo jiné texty s podobnou atmosférou, tahle vám taky padne do noty.

Navíc vícehlasé zpracování audioknihám S. Kinga vzhledem ke střídání důrazu na jednotlivé postavy vyloženě sedí. Děkuji za možnost si audioknihu poslechnout.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)