Křišťálový klíč II. – Vídeňský sen /1715–1725/ (2020)

Vlastimil Vondruška. Kompletní audiokniha.

Čte  Jan Hyhlík.

Natočeno 2019 (KTN). Vydalo Tympanum 24. 6. 2020 (2 CD MP3, TYM464-0). Edice Načteno.

Pozn.: Druhý díl kroniky podnikavého sklářského rodu, jehož členové zažívají výšiny i prudké pády, vychází exkluzivně pouze jako audiokniha.

Šestidílná kronika vypráví o osudech severočeského podnikatelského rodu Heřmanů od konce 17. století až do zrušení nevolnictví na sklonku 18. století. Životní peripetie členů rodu, kteří se stanou sklářskými a textilními podnikateli, umělci, úředníky i učenci, se prolínají s příběhy rázovitých severočeských postav – hraběcím rodem Kinských, sloupskými poustevníky, polevskými a šenovskými obchodníky, členy tajných evangelických sekt, jezuity i rozmanitými císařskými úředníky a kněžími. Leopold Heřman, majitel Falknovské hutě, je uznávaný a bohatý sklářský podnikatel, ale to mu nestačí. Kvůli ctižádostivé manželce Marii začne pomýšlet na šlechtický titul a neshody s mladšími sourozenci se prohlubují. V Novém Boru vznikají sklářské kompanie, které začnou Falknovské huti zdatně konkurovat. Jedním ze zakladatelů nové obchodní společnosti se stane i Leopoldův bratr Matyáš. Druhý bratr Johann zatím ve službách hraběte Gallase buduje plátenickou manufakturu. Pomoc najde u sestry Hedviky, která prožije další velké životní zklamání. Mračna se ovšem stahují nejen nad rodem Heřmanů, ale nad celou habsburskou monarchií. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)