Exotoulky světem (2024)

Julius Lukeš. Cestopis. Kompletní audiokniha. Třicet let zážitků ze sta zemí.   Režie Miloš Vrána.

Čte Ondřej Brousek.

Natočeno 2024. Vydala Audiotéka a Šulc – Švarc, duben 2024 (MP3, celková délka 7 hod. 40 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Vydejte se s autorem na výstřední putování světem, během něhož poznáte, jaké to je ztroskotat s dřevěnou bárkou u somálských hranic, pašovat ploštice z Karibiku, chytit horečku dengue, stát se miliardářem v Německu, očkovat psy proti vzteklině v Keni, zažít žahnutí nejjedovatější medúzou světa čtyřhrankou smrtelnou, stopnout si vlak či bangladéšské komando před zásahem, zavítat na ostrovy afrických narkobaronů, ošálit alžírského velvyslance, skončit v karanténě s neznámým infekčním onemocněním, rozhodnout o nouzovém přistání transatlantického letu a mnoho dalšího.

Julius Lukeš podává své divoké zážitky z poloviny zeměkoule vtipně i syrově, nekorektně i odlehčeně. Snaží se nahlédnout pod pokličku národům, krajinám a historických souvislostem. Zkrátka porozumět. Ne vždy se mu to daří. Občas mu při tom jde i o krk. Přežít naštěstí zvládá pokaždé. (anotace)

JULIUS LUKEŠ
Cestovatel, lékař a vědec, který se od malička toulá mezi kontinenty. Po dětství v Čechách, Holandsku a Kalifornii se zastávkami v Asii si zamiloval pestrost planety Země. Láska k ní se jen prohloubila během studia medicíny a doktorátu z genetiky dětských leukémií na Karlově Univerzitě a v Německu. V 17 letech vyrazil sám do Číny a o rok později odletěl na cizí letenku z Brazílie. Do třicítky navštívil přes 100 zemí. V Malajsii ho žahnul nejjedovatější tvor světa čtyřhranka smrtelná, a šlo mu o život. V odlehlých keňských vískách očkoval psy proti vzteklině a následně ztroskotal s dřevěnou plachetnicí u somálských hranic. V Německu se omylem stal miliardářem. V Karibiku pitval a pašoval ploštice a na Filipínách zase chytil horečku Dengue. V Tunisku ho napadli, na Tchaj-wanu přijali do rodiny. V Guinea-Bissau zavítal na ostrovy narkobaronů. Po kerouackovské pouti Indonésií skončil v karanténě s neznámým infekčním onemocněním. V Bangladéši si stopnul vlak a policejní komando před zásahem. Na palubě zaoceánského letu rozhodl v život ohrožující situaci o nouzovém přistání v New Yorku.

ONDŘEJ BROUSEK
Český herec, skladatel a hudebník. Narodil se do hereckého rodu Brousků. Vystudoval Hudebně-dramatické oddělení Pražské konzervatoře a po studiu se uplatnil v Divadle Na Fidlovačce nejen jako herec, ale také jako skladatel a režisér. Od roku 2013 je členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech. Je multifunkční skladatel, který se nevyhýbá ani hudební složce audioknih, třeba v řadě Nabroušené pohádky. Stál za vnikem titulu Obrana Mozarta, jako interpret propůjčil hlas Warrenovi XIII ve Vševidoucím oku (2021). Je členem hudební kapely Monkey Business.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)