Druhý život pana Roose (2024)

Håkan Nesser. Kompletní audiokniha. Překlad Jaroslav Bojanovský. Režie Michal Bureš.

Čte Martin Zahálka.

Natočeno 2024. Vydal OneHotBook 27. 2. 2024 (2 CD MP3, katalogové č. AK653; EAN 8594169486536 ; celková délka nahrávky 16 hodin 9 minut). Ukázka k poslechu zde.

Série: Inspektor Gunnar Barbarotti

Pozn.: Už nehodlá být mrtvolou zaživa. Nicméně osud rozhodl, že mu do cesty předhodí mrtvolu skutečnou!

Aby konečně přestal být podivínem z fabriky na termosky, rozhodl se devětapadesátiletý Ante Valdemar Roos dvoumilionovou výhru ve švédské obdobě sazky utajit. Jak před závistivým světem, tak před hašteřivou manželkou a dcerami na zabití, jelikož chatku u jezera si za tu sumu přece užije i bez jejich požehnání. Úniková strategie však nepočítá s nedoléčenou feťačkou Annou, která se v jeho novém útočišti skryla na útěku před ramenem spravedlnosti. Oba si v domku vyjdou nezištně vstříc, protože ani jeden z nich není vyvrhel, ale ještě netuší, že posměváček osud je brzy vžene do situace, na jejímž konci je kudla v zádech dotěrného násilníka a úprk z místa činu. A od inspektora Gunnara Barbarottiho – už tak přetíženého všednodenní kriminální agendou města Kymlinge a navíc s čerstvě zlomenou nohou – se očekává, že s kolegyní Evou šmodrchanec rozmotá. Zpočátku budou jen obtížně nalézat střípky indicií případu, který začal banálním pohřešováním…

Trojnásobného držitele ceny za nejlepší švédské krimi vždycky nejvíc zajímaly motivace osob za hranou zákona. Třetí případ stoika Barbarottiho ukazuje, že životní restart je obtížný nejen pro recidivisty, ale i pro bezelstné antihrdiny. Zbytek „spořádaných“ lidí v tom totiž není zas tak nevinně. (anotace)

Lit.: Kučera ml., Ilja: Utajená dramata druhého života. In web Novinky, 15. 4. 2024 (článek). – Cit.: Pětapadesátiletý Ante Valdemar Roos je nudný patron. Pracuje už řadu let na úřednickém místě v továrně na termosky ve švédském městě Kymlinge. Vede neméně nudný život se svou druhou neatraktivní ženou a jejími dvěma dcerami.

Vše se změní v okamžiku, kdy získá dvoumilionovou výhru ve švédské obdobě Sazky. Aniž komu co prozradí, zakoupí si domek na vzdálené samotě v lesích. Potajmu opustí práci a jezdí trávit své dny právě tam.

Současně se rozbíhá příběh mladé Anny, dcery polských imigrantů, která se na útěku z militantního domova pro léčení nepřizpůsobivých a drogově závislých dívek náhodou právě do tohoto domku dostane.

Tak začíná šestnáctihodinová audiokniha Druhý život pana Roose v podání Martina Zahálky. Jejím autorem je trojnásobný držitel ceny za nejlepší švédskou krimi Håkan Nesser. A do psychologicky citlivě vystavěného příběhu se zločin opravdu záhy dostaví. Nedaleko domku dojde k vraždě a nesourodá dvojice jeho obyvatel se musí vydat na útěk. 

Do vyšetřování vstupuje švédská policie, konkrétně komisařka Eva Backmanová a její kolega Gunnar Barbarotti, detektiv, který je pravidelně součástí Nesserových knížek. Tentokrát se jedná o jeho v pořadí třetí případ.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)