Viktor Preiss – portrét 1/5 (2024)

Viktor Preiss. Životopisná série.

Natočeno 2024. Vydala Audiotéka 2. – 30. 7. 2024. Ukázka k poslechu zde.

Making-off video na YouTube

Pozn.:  Portrét významného herce, osobnosti filmové, divadelní i rozhlasové, introverta na divadle a držitele titulu Neviditelný herec století.

Po portrétu Jiřího Lábuse přichází další minisérie věnovaná velké herecké osobnosti. Viktor Preiss je hercem oblíbeným nejen ve filmu, televizi a divadle. Jeho specifický charismatický hlas z něj udělal také hvězdu rozhlasu. Snadno si ho spojíme s rolemi dramatickými, ale i komediálními. Nikdy si ho však nespleteme. Zveme k dalšímu putování po divadelních jevištích, filmových natáčení a osudových setkáních.

Viktor Preiss se narodil 13. března 1947 v Praze. Původně se hercem stát nechtěl, přesto nakonec skončil na DAMU, kde se také seznámil se svou budoucí ženou, Janou Preissovou. Po absolvování Divadelní akademie měl nastoupit do libereckého divadla, kam dostal umístěnku. To se ale nikdy nestalo, jelikož ještě předtím získal Viktor Preiss angažmá v Praze, konkrétně v Městských divadlech pražských. Jeho další divadelní štací bylo Divadlo na Vinohradech, kde působil neuvěřitelných 33 let, až do svého dobrovolného odchodu do divadelního důchodu. Kromě divadla je Viktor Preiss znám samozřejmě také z filmu, televizních inscenací, rozhlasových her a dabingu. Jeho herecká kariéra čítá desítky rolí od Shakespeara, přes Ibsena, Čapka až k Zelenkovi. (anotace)

Obsah: 1. Vysoké poklesky. Webová premiéra 2. 7. 2024 – 2. Setkání s divadlem a blízkými dušemi. Webová premiéra 9. 7. 2024 – 3. Introvert na divadle. Webová premiéra 16. 7. 2024 – 4. Krajinou hlasu. Webová premiéra 23. 7. 2024 – 5. Realita a ty nevinné úniky z ní. Webová premiéra 30. 7. 2024.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)