Rita (2024)

Marta Buchaca. Superprodukce. Překlad Blanka Stárková. Redakce překladu Petr Gojda. Dramaturgie a úprava textu Tereza Nováková. Použitá hudba audiobanka Pond5. Mistr zvuku Bojan Bojič. Asistent zvuku David Šindelář. Sound design a postprodukce Bojan Bojič. Produkce Lucie Laňková. Šéfproducent Michal Sieczkowski. Režie Jaku Šmíd.

Osoby a obsazení: Julia (Martha Issová), Toni (Jakub Žáček).

Natočeno pro společnost Audiotéka ve studiu BeLoud v roce 2024. Vydala Audiotéka, červenec 2024 (MP3, 60 min.).  Teaser zde.

Pozn.: Tragikomedie o dvou sourozencích, přátelství, rodině, životě a smrti. A o tom, že někdy je třeba zabalit život do eufemismů, zatímco jindy je nutné odvážně čelit pravdě.

Toni a Julia jsou dva sourozenci, které spojuje mnohem víc než jen umírající matka. Během svých setkání vzpomínají nejen na dětství a rodiče, ale rozebírají také chyby, kterých se oni sami dopustili, nebo kterých se teprve dopustí. Toni je z návštěvy matky, která slaví narozeniny, špatný, protože matka své narozeniny ani jejich přítomnost už zřejmě vůbec nevnímá. A rozmýšlí se nad tím, za jakou cenu má člověk držet svého milovaného při životě. Julia, která se živí jako doktorka, má v této otázce poměrně jasno: tou hranicí je utrpení. A také proto bratra přemlouvá, aby svou starou nemocnou fenku nechal utratit. Jak ale poznat, když jeden začne trpět? A kdo má vlastně právo rozhodovat o životě ostatních? (anotace)

Marta Buchaca – katalánská dramatička a televizní a filmová scenáristka z Barcelony Marta Buchaca se věnovala psaní už od útlého věku. Vystudovala humanitní vědy a zúčastnila se dramatických workshopů v Centre dÉtudes de Théatrales Louvain-la-Neuve v Belgii a LObrador de la Sala Beckett ve Španělsku. Za své divadelní hry, které se dávno hrají i mimo její rodnou zem, získala řadu prestižních ocenění. U nás uvedl v dubnu 2023 Činoherní klub scénické čtení právě její hry Rita (v režii K. Volánkové). Fanoušci hororů si od Marty Buchacy mohou pustit například film Jevy a příznivci peprnějších komedií zase třeba film Klíč k sexu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)