Patnáctiletý kapitán (1991, 2013)

Jules Verne. Dramatizace Václav Knop. Hudba Ladislav Štaidl. Mixáž Miloš Kot. Střih Alena Vejsadová. Asistent režie Táňa Smržová. Režie Ladislav Rybišar.

Osoby a obsazení: Dick Sand (Václav Knop), paní Weldonová (Marie Drahokoupilová), kapitán Hull (Soběslav Sejk), Jack (Bohumil Švarc ml.), Benedikt (Jaroslav Kepka), Negoro (Josef Vinklář), Tom (Martin Růžek), Austin (Miroslav Saic), Alvez (Josef Somr), Harris (Bořivoj Navrátil), Herkules (Alois Švehlík ), lord (Otakar Brousek I.), Bolton (Jaroslav Pešice), Howik (Petr Štěpánek).

Natočeno ve studiu Jevany, červen 1991. Vydal Punc v roce 1991 (1 LP, 1 MC, 58:53 min.). Reedice Kanopa v roce 2003 (1 CD).

Pozn.: Před 22 lety, v roce 1991 jsme si pro svoje potěšení natočili v Jevanech ve studiu pana Štaidla dramatizaci Verneovky. Podařilo se mi získat ke spolupráci herce zvučných jmen. Po prvním, poněkud nevydařeném vydání jsme vzali tento archivní záznam opět do rukou a oprášili ho. Stojí za to si poslechnout pány Vinkláře, Růžka, Navrátila, Kepku, Somra, Švehlíka, Brouska, Štěpánka, Sejka, Saice a samozřejmě madam Drahokoupilovou a další.  Příjemný poslech přeje Václav Knop.  (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

2013 vyšlo na CD. Ačkoli zdaleka nedosahuje kvalit Horčičkovy adaptace (http://mluveny.panacek.com/rozhlasove-hry/901-patnactilety-kapitan-12-19.html) a celkově působí dojmem torza nějakého většího projektu, je dobře, že je to opět k dispozici. Jednak je to dle mého soudu spolu se Dvěma roky prázdnin (http://mluveny.panacek.com/mluvene-slovo-na-gramofonovych-deskach/129-dva-roky-prazdnin-1983.html) nejlepší Rybišarova verneovka, jednak tam hraje plejáda herců s velkým H, často již nežijících.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)