Newsroom ČT24 – Temná stránka práce novinářek (2019)

S čím se musí potýkat novinářky na sociálních sítích? Jak se brání anonymním útokům? Ovlivňuje to jejich práci? I to je jedno z témat nedělního Newsroomu ČT24.

Natočeno 2019. Webová premiéra 15. 9. 2019 (21 min.). K poslechu zde.

Lit.: Hlavinka, Tadeáš: Temná stránka práce novinářek: nadávky a sexuální obtěžování na denním pořádku. In web ČT24, ro 90 procent amerických žurnalistek jsou největší hrozbou útoky na internetu. Ukázal to nový průzkum newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ). Vulgární příspěvky a zprávy v online prostředí byly zároveň jedním z nejčastějších typů útoku, které novinářky z USA a Kanady zažily. Není to ale problém jen v americkém prostředí – čelí mu i Češky.

Podle nové studie se novinářky ze Spojených států a Kanady cítí méně bezpečně než dříve. S tvrzením, že se jejich povolání stalo v posledních pěti letech nebezpečnějším, souhlasilo 85 procent z nich. Zhruba dvě třetiny se staly terčem verbálních útoků, polovina pak čelila útokům na internetu.

Nenávistné zprávy i fotografie penisů

Více než polovinu respondentek napadli internetoví trollové. S tím mají zkušenosti i české novinářky. „V médiích pracuju zhruba sedm let a různé nepříjemné sprosté zprávy mi chodí úplně od začátku. Bývají takové vlny, třeba když mám nějaké neoblíbené, nepopulární téma, tak se to zostří a pak je zase chvíli klid, ale v podstatě to trvá celou dobu,“ řekla Zdeňka Trachtová z Českého rozhlasu.

Nadávky a nenávistné zprávy, výhrůžky, sexuální návrhy nebo přímo fotografie intimních partií – takové nevyžádané zprávy často plní sociální sítě novinářek. „Nadávali mi hrubě, sprostými slovy. Zpochybňovali to, že jsem dobrá novinářka nebo jakákoliv novinářka. Útočili na můj vzhled, na moje profesní schopnosti a samozřejmě útočili na můj intelekt,“ vzpomněla na jeden případ zpravodajka Jana Ciglerová z Deníku N.

Zdeňka Trachtová potom dostává narážky na svůj vzhled, věk nebo barvu vlasů. „Velmi často mi ti takzvaní fanoušci psali a přáli mi znásilnění, to řadím mezi ty nejhorší věci,“ dodala.

S útoky v internetovém prostředí se setkávají všichni novináři, kteří vstupují do veřejného prostoru, ale právě hrozby se sexuálním podtextem míří především na ženy. „Hatery samozřejmě zažil každý, ale rozdíl je přesně v tom, že u nich je hodnocený vzhled a soukromý život. Je tam vyhrůžka, že dojde k nějakému skupinovému znásilnění a podobně,“ vysvětlil Kamil Fila, publicista a filmový kritik, který se zabývá i tématu genderu.

Jana Ciglerová podotkla, že internetové útoky „vždycky zanechají pachuť“. „Moje kolegyně, kamarádky popisují, že jim je z toho špatně, že mají zkaženou náladu, že jsou bez energie, že je jim kolikrát až do breku,“ zdůraznila.

Útoky od kolegů zažila šestina amerických novinářek

Nejvíce útoků přichází zvenčí, tedy z řad veřejnosti a publika. Potvrzuje to i výzkum CPJ – podle něj takový útok zažilo 60 procent oslovených novinářek. Podle studie bylo ale také téměř 40 procent novinářek nějak napadeno respondentem a necelých 17 procent dokonce redakčním kolegou.

O takových případech hovoří i české novinářky včetně Jany Ciglerové. „Zažila jsem sexuální obtěžování. Byl to kolega, který byl ze zaměstnání potom vyhozený. Po večerech, zřejmě posílen alkoholem, vypisoval mně a kolegyním nejdřív krásné pochvalné zprávy, které se stupňovaly s tím, že začaly nabírat silnějšího a silnějšího sexuálního charakteru. Nakonec to u některých z nás končilo až snímky intimních partií,“ popisuje novinářka.

S kolegyněmi o sobě navzájem nevěděly, ale jakmile se navzájem svěřily, vyšlo najevo, že se případ týkal většího počtu žen v redakci.

Liga LOL: odhalené „monstrum“ z Francie

Na výrazný případ, kdy na novinářky útočili jejich kolegové, upozornila média například letos v únoru. Několik francouzských žurnalistů řídilo facebookovou skupinu nazvanou „League du LOL“, která šikanovala především ženy. Její členové na sociální síť přidávali sexistické a rasistické urážky, vtipy o znásilnění a dokonce pornografické fotomontáže. Sdíleli je mezi sebou, ale s pomocí falešných účtů je posílali i svým obětem.

Skupina vznikla v roce 2009, odhalena ale byla až letos a několik jejích členů bylo suspendováno nebo propuštěno. „Původní myšlenkou nebyla kyberšikana žen. Jen zábava. Podoba žertů ale rychle nabrala problematickou podobu a my jsme si to neuvědomili,“ napsal pak na Twitter zakladatel skupiny Vincent Glad s tím, že se od ní už před lety odpojil. „Stvořil jsem monstrum a ztratil nad ním kontrolu,“ dodal. Skupinu odhalili paradoxně jeho kolegové z deníku Libération.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)