Klub rváčů – Pavel Blažek (2024)

Moderují novinář a analytik Ondřej Koutník a advokát a investor Radek Pokorný.

Hovoří ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek.

Natočeno 2024 (PraF UK). Webová premiéra 15. 10. 2024 (YouTube, 83 min.).

Lit.: anonym: Pavel Blažek: Východ začíná za řekou Morava. Zeman chtěl Babišovu vládu, s Nejedlým se jednat muselo. In YouTube, 15. 10. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). -  Cit.: Ondřej s Radkem se poprvé vypravili natáčet do terénu. Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy natočili rozhovor s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Navíc se studenty v obecenstvu.

Tahle epizoda je speciální. A to z několika důvodů. Ondřej s Radkem se poprvé vydali natáčet podcast do terénu. Přijali pozvání z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a jako hosta si pozvali ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Natáčení oživili studenti, kteří se interview v obecenstvu účastnili a v průběhu rozhovoru nám pokládali dotazy.

Ministr Blažek je sledovaný muž. Dlouhodobě čelí kritice za některé své personální kroky či vyjádření, v čehož důsledku se mediálně stáhl do ústraní. Rozhovory v poslední době skoro neposkytuje. Pro náš podcast udělal výjimku, s povděkem přijal možnost natočit podcast na půdě Právnické fakulty, navíc se studentským obecenstvem.
Radka s Pavlem Blažkem pojí dlouholeté a blízké přátelství, počátky jejich přátelství sahají do konce 80. let na jižní Moravě. Radek v rozhovoru zavzpomínal na Blažkovy politické začátky v ODS, u kterých osobně byl. Pánové se bavili i o tom, jak ministrův otec pomáhal studentům včetně Radka shánět za komunismu nepovolenou literaturu.
Nebojte, není to díl plný nostalgie a vzpomínek z období konce komunismu a éry 90. let.

Ondřeje zajímalo, jak to s Blažkovým prvním působením na ministerstvu spravedlnosti ve vládě Petra Nečase. Ministr přiznal, že tehdy i ve své domovské ODS čelil nevybíravému tlak kvůli jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze. Bradáčové hvězda v roce 2012 vylétla díky kauze Davida Ratha, zákulisí a vlivné finanční skupiny však vzestup sledovaly s nevolí. Nebo lépe řečeno – s obavami. Blažek v podcastu uvedl, že Bradáčová měla vždy jeho podporu. Možná právě to je podle Radka jeden z důvodů, proč Blažek dlouhodobě čelí nejen mediálnímu tlaku.

Z publika zazněly dotazy nejen na stávající stávku justičních úředníků za zvýšení platů, ale i otázka na Blažkův kontakt s lobbistou a někdejším klíčovým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Ministr se nijak neschovával, kontakt s Nejedlým otevřeně popsal. Ondřeje zajímala situace po sněmovních volbách v roce 2021, kdy Blažek dostal de facto za úkol pomoci tehdejší pětikoalici s obměkčením Zemana ve vztahu ke jmenování Fialovy vlády. Blažek otevřeně řekl, že tehdejší situace byla politicky vážná, protože Zeman chtěl skoro za každou cenu jmenovat premiérem Andreje Babiš, i přesto, že šéf ANO neměl šanci získat pro svůj kabinet v Poslanecké sněmovně většinu.

V závěru rozhovoru přišel Pavel Blažek s varováním před vlivem Východu a kritikou stávající politické situace v Maďarsku či na Slovensku. Směrem ke studentům v tomto ohledu pronesl i jednu výzvu či upozornění. Jakou?

To vše se dozvíte v exkluzivním rozhovoru Klubu rváčů s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Za pozvání a možnost vystoupení před studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze děkujeme právníkovi Jiřímu Popovi a Tadeáši Brídovi ze studentského spolku Elsa Praha.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)