5:59 – Stávka, jakou Česko nespatří. Proč se praktici ozvali? (2024)

Praktičtí lékaři svůj protest odvolali. S ambulantními specialisty bude Ministerstvo zdravotnictví ještě jednat. Připravila Barbora Sochorová. Editor a koeditor Matěj Válek, Pavel Vondra. Sound design Ursula Sereghy. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS.

Hovoří redaktorka odborného časopisu Medical Tribune Adéla Čabanová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 22. 10. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.: Sochorová, Barbora: Protest, jaký Česko nespatří. Proč chtěli praktici stávkovat a proč nebudou. In web Seznam Zprávy, 22. 10. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Protestní akce praktických lékařů avizovaná na příští týden se nakonec konat nebude. V pondělí odpoledne se jejich zástupci dohodli s Ministerstvem zdravotnictví na změně úhradové vyhlášky pro příští rok, která umožní uspokojit jejich požadavky. Jak na tom obor praktického lékařství v Česku celkově je? (…)

Ještě v pondělí odpoledne to vypadalo, že praktičtí lékaři budou stávkovat. Své ordinace chtěli zavřít koncem října na dva dny na protest proti připravované podobě úhradové vyhlášky, ve které platby za pacienty a jednotlivé výkony nerostly o tolik, jak lékaři žádali. Pak ale přišla zpráva, že se nakonec praktici s Ministerstvem zdravotnictví dohodli, a to jim navýšení peněz pro rok 2025 přislíbilo.

Jak ale v rozhovoru pro podcast 5:59 upozorňuje redaktorka odborného časopisu Medical Tribune Adéla Čabanová, dohoda rozhodně neznamená, že praktici mají nadobro vyhráno a o protestech už od nich neuslyšíme. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)