Co říkala Bedřiška (2017)

Markéta Pilátová. Povídka současné české prozaičky, překladatelky a novinářky. Z jejího rukopisu pro rozhlas připravil Jiří Vondráček. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Blanka Bohdanová.

Natočeno 2017. Premiéra 9. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 28 min) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Vondráček, Jiří: Markéta Pilátová: Co říkala Bedřiška. In web ČRo 3 Vltava, 9. říjen 2017 (článek). – Cit.: Spisovatelka, překladatelka a novinářka Markéta Pilátová se narodila v Kroměříži, vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1997 poprvé odjela do Mexika na delší stáž, během níž překládala román mladé mexické spisovatelky Normy Lazo do češtiny a psala doktorát z lingvistiky. Později procestovala jako novinářka téměř všechny latinskoamerické země.

Románová prvotina s názvem Žluté oči vedou domů čerpá z autorčina pobytu v Brazílii, kde učila česky potomky českých emigrantů. Dokonalá a blízká znalost prostředí inspirovala autorku k napsání sedmi povídek nazvaných Kulaté rámy slov, Suprpárci, Zvuk jména, které nám dali, Nové šaty, Štěstí v popelu, Doktor Favarrolo a Svatá Leluyjá pro pořad Příběhy z konce světa z cyklu Pokračování za pět minut. Pro Český rozhlas Vltava napsala i povídku Dlužníci upíra, inspirovanou pobytem na Kubě, kam se dostala jako účastnice humanitární mise. Kubánské zkušenosti a kontakty posloužily také jako inspirace při psaní třetího románu s názvem Tsunami blues, který vyšel v roce 2014. V roce 2017 vyšel román Baťa v džungli, inspirovaný životem českého podnikatele Jana Antonína Bati a osudy jeho rodiny.

Povídka Co říkala Bedřiška se odehrává v domě pro seniory. Vypravěčka se svou kamarádkou v domově si krátí čas vymýšlením snové cesty na dovolenou. Při promýšlení mezních situací se hlavní hrdince vybavují vzpomínky na pobyt v Terezíně a na její starší přítelkyni, vychovatelku, učitelku, která dívky učila přežít.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)