Finis coronat opus (2020)

Jan Němec. Povídka, napsaná v izolaci.

Čte autor.

Natočeno 2020. Webová premiéra 31. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava). K poslechu zde.

Pozn.: Zavřená literární centra, zrušené besedy i veřejná čtení… I čeští spisovatelé teď tráví dny mezi čtyřmi zdmi svých domovů. Právě oni ke své práci nepotřebují křídu, razítko ani zástěru. Jenže potřebují inspiraci, potřebují sledovat svět kolem sebe, aby na něj mohli reagovat. Jak ho vidí právě teď, v tomto výjimečném období? Oslovili jsme řadu z nich, aby si poradili s tématem V izolaci. Tak, jak to umějí jen oni, tedy slovy. (anotace)

Lit.: Němec, Jan: Jan Němec: Finis coronat opus. In web ČRo 3 Vltava, 31. březen 2020 (článek). – Cit.: Přečtěte si povídku českého spisovatele, psanou v izolaci.

Neděle ráno, doba virová. Z balkónu přehlížím prázdnou ulici. Už několikátý den mám pocit, že jsem se probudil na Nový rok. V nějaké vzduchové kapse, v odeznívajícím hluku za nákladním vlakem. V tuto dobu se naproti přes ulici před svou modlitebnou shromažďují baptisté, ale baptisté jsou pryč. V neděli ráno bezdomovci obcházejí popelnice v lepších čtvrtích, ale ze všeho zbyl jen proužek kouře stoupající z komína na protější střeše.

Prázdné město mě vždy láká. I na Nový rok vždy obouvám tenisky a jdu si zaběhat přívětivým světem po apokalypse. Teď si ještě zavazuju roušku ušitou ze starého prostěradla. Máma mi ji spíchla na tom stroji, na kterém mi ušila mrkváče, když jsem chodil do druhé třídy. Líbilo se mi na nich, jak se jim říká – mrkváče. Doteď se mi na spoustě věcí nejvíc líbí, jak se jim říká. Dokonce i v tom bezpočtukrát skloňovaném koronaviru pokaždé provinile zaslechnu korunu. Finis coronat opus, říkám si a utahuju tkaničky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)