Oko bez víčka (2007)

Philarète Chasles. Povídka (L’oeil sans paupière) z povídkové sbírky Temné povídky. Překlad z francouzštiny Jaroslav Fryčer. Pro rozhlas připravil Miroslav Anton. Dramaturgie Petra Kunová. Režie Miroslav Buriánek.

Natočilo studio Plzeň Český rozhlas v roce 2007 (30 min).

Victor Euphémien Philarète Chasles (* 6. 10. 1798, Mainvilliers – † 18. 7. 1873) Benátky, francouzský spisovatel a publicista. Do literatury vstoupil jako autor básní a fantastických novel nesených duchem bouřliváckého frenetického romantismu.

Od roku 1841 byl profesorem moderních evropských jazyků a literatur na Collège de France. Je uznáván za jednoho z tvůrců „srovnávací (komparativní) literatury“.

Povídková sbírka Temné povídky je sbírka fantaskních povídek tři autorů – Philarète Chasles (povídky „L’Œil sans paupière“, „Une bonne fortune“, „La Fosse de l’avare“ a “ Les Trois sœurs“), Honoré de Balzac (povídky „Une conversation entre onze heures et minuit“ a „Le Grand d’Espagne“) a Charles Rabou (povídky „Sara la danseuse“, „Tobias Guarnerius“, „Les Regrets“ a „Le Ministère public“). Sbírka vyšla v roce 1832 pod názvem „Contes bruns“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)