Jozefova žena (1998)

Erich Maria Remarque. Povídka ze sbírky Nepřítel. Překlad Dagmar H. Mehešová. Redakce Roman Brat, Daniela Kapitáňová. Hudební dramaturgie Dana Reková. Zvuk Mária Vrancová. Režie Martin Bendík.

Účinkuje Ľubomír  Lubo Roman.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1998 (20 min.). Repríza 20. 2. 2009 (SRo 3 Rádio Devín); 7. 8. 2017 (SRo Rádio Litera, 9:35 h).

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom. (…)

V piatok do vysielania vstúpi aj Remarquova poviedka Jozefova žena. Rozpráva príbeh vojenského poddôstojníka a jeho ženy. Akoby zázrakom prežil výbuch granátu a následné zasypanie, utrpel však ťažký šok a takmer rok striedal jednu nervovú kliniku za druhou. V réžii Martina Bendika číta Ľubo Roman. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)