Konec války na Hané 1/3 (2015)

Dokument k závěrečným dnům války na střední Moravě. Připravili Jan Sulovský, Aleš Spurný. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Mistr zvuku Jiří Vavrda. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Miloš Trapl, Milan Tichák, Ján Kadlec, Petr Sehnálek a pamětníci. Průvodní slovo Petr Kubes.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2015. Premiéra  8. – 10. 5. 2015 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v rámci projektu Poslední zprávy z Protektorátu. Repríza 2. – 4. 5. 2020 (ČRo Olomouc).

Obsah: 1. díl: Tragedie v Zákřově a v Přestavlkách i postup Rudé armády, činnost partyzánů a odboje (21:23) – 2. díl: Přerovské povstání a vypálení Javoříčka

Lit.: Soldán, Tomáš: V Olomouci zazní Poslední zprávy z Protektorátu. In web ČRo Olomouc, 7. 5. 2015 (článek + plán vysílání pořadů). – Cit.:  Dramatické události konce druhé světové války si připomeneme během prodlouženého víkendu. Představíme vám projekt nazvaný Poslední zprávy z Protektorátu. Pět minutových her a třídílný dokumentární snímek k vysílání připravil tým Tvůrčí skupiny Regiony v čele s režisérem Tomášem Soldánem.

V Posledních zprávách z Protektorátu si tak připomeneme vypálení obce Javoříčko, nezdařený pokus o povstání v Přerově, či největší tankovou bitvu z konce války. Všechny tyto dramatické okamžiky mají jedno společné – odehrály se na střední Moravě, v Olomouci a jejím blízkém okolí. 

Celý projekt odstartuje série minutových her

Ty pro Český rozhlas Olomouc napsalo pět oslovených autorů, kteří jsou s regionem Olomoucka spjatí. Hra básníčky Sylvy Fischerové tak přinese svědectví o dani za osvobození Šternberka, spisovatel Roman Ludva posluchače zavede do Přerova, kde už 1. května 1945 na okamžik vypuklo povstání proti tamním německým vojákům, David Hrbek zase nechá vzpomenout na hrdinství (nebo bláznovství?) svého dědečka. Autory dalších dvou minutových her jsou spisovatelka Irena Šindlářová a dramaturgyně Moravského divadla Olomouc Markéta Machačíková.

Zmíněná dramata uslyšíte ve vysílání postupně během celého dne. V jednotlivých hrách se představí především olomoučtí herci – Ivana Plíhalová, Václav Bahník, Jaroslav Krejčí, Jiří Nebenführ a další. Kromě nich ale také herečky Drahomíra Hofmanová a Olga Kaštická.

Konec války na Hané

Také v podvečer ožijí na vlnách Českého rozhlasu Olomouc vzpomínky na postupující frontu, blížící se tanky a vidinu svobody. Od pátku do neděle, vždy krátce po osmnácté hodině, uslyšíte třídílný dokument dramaturga Jana Sulovského a redaktora Aleše Spurného s názvem Konec války na Hané.

S místními historiky Milošem Traplem, Milanem Tichákem, Jánem Kadlecem a dalšími se autoři vypraví po trajektoriích, které lemovaly závěrečné dny války na střední Moravě. Akce Zákřov, tanková bitva u Pivína, nebo nesnadné osvobození Olomouce, to jsou jedny z nejvýraznějších momentů, které nám autoři a jejich hosté přiblíží. Dokumentem, obohaceným o promluvy místních pamětníků bude provázet herec Petr Kubes.  (…)

 

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)