Páteční večer – Vzoroví hrdinové, tentokrát socialistické práce (2015)

Kdo byl hrdinou socialistické práce a jací lidé byli tímto titulem vyznamenáváni? Jak se toto ocenění proměňovalo od padesátých do osmdesátých let – co do sociálního původu i množství vyznamenaných? Jak bylo tohoto pojmu využíváno komunistickou propagandou a jak se dali zneužít i sami vyznamenaní? V pořadu zazní ukázky z rozhlasových pořadů, dobové literatury i odborných historických a sémiotických prací. Připravil Pavel Hlavatý.

Ukázky čte Otakar Brousek II.

Natočeno 2015. Premiéra 23. 10. 2015 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 120 min) v cyklu Hrdina.cz .

Lit.: Hlavatý, Pavel: Vzoroví hrdinové, tentokrát socialistické práce. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2015 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kolik lidí bylo vyznamenáno titulem Hrdina socialistické práce? Byl někdo dekorován vícekrát? Jak toto vyznamenání vlastně vypadalo a od kdy a komu bylo udělováno?

Odpovědi nejenom na tyto otázky zazní v doprovodu budovatelských písní spolu s hlasy samotných dekorovaných, jejich životními příběhy i ukázkami z rozhlasových propagandistických pořadů a přímých přenosů. To vše doplněno dobově pojatou kulturní vložkou.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)