Dvacet minut Radiožurnálu – Jana Černochová o Klinice (2016)

Poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová o útoku na sociální centrum Klinika, případu restaurace Řízkárna a také o zásazích policie během sobotních demonstrací. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2016. Premiéra 8. 2. 2016 (ČRo Plus, 17:10 h.).

Lit.: Černochová, Jana: Veřejnoprávní, nebo bulvární? In Facebook, 9. 2. 2016 (status). – Cit.: Veřejnoprávní, nebo bulvární? Nejsem v politice týden, zažila jsem si za 17 let dost rozhovorů, živých vstupů, tiskovek. S mizerným výkonem, s uspokojivým výkonem, s pocitem, že jsem nic nezanedbala a řekla, co jsem chtěla a co bylo tématem rozhovoru. Doba se evidentně mění a dneska jsem si, poprvé ve veřejnoprávním médiu, v Českém rozhlase, zažila to, čemu se dá říct „podpásovka“. V pátek, v odpoledních hodinách, jsem kývla na účast v pondělním pořadu 20 minut Radiožurnálu na téma „propuštění Fajada a práce bezp. služeb“. O jasném a konkrétním tématu domluveného rozhovoru mám důkaz v sms. Dorazím do budovy v Římské, pozdravím se s paní redaktorkou a prohodíme pár vět, dostanu vodu a jdeme do vysílání. Paní redaktorka ve vstupu, když už obě sedíme ve vysílacím studiu, promuje, že si budeme povídat o Klinice, sobotních demonstracích, unesených Češích…..Přestože mi změnu tématu předem nikdo neřekl, téměř 11 minut vysílacího času trpělivě odpovídám na Kliniku a na to, co jsem napsala na svém FB profilu, cca v 11té minutě se netrpělivě ozvu, že jsem byla pozvaná na téma, které já považuji pro bezpečnost České republiky za zásadní a sděluji paní redaktorce, že je nefér, že mě třeba i 5 minut před vysíláním nikdo neřekl, že téma bude Klinika a můj FB a budu „školena“ z toho co je podle paní redaktorky pravda a co je zbytečné, aby v médiích bylo…… Další 4 minuty přesto dál odpovídám na to, jestli PČR zvládla sobotní demonstrace, nebo nezvládla.

V 15 minutě se dostáváme ke cause Fajad a k uneseným Čechům. Konečně! Zkuste si to ze záznamu poslechnout a udělejte si na to svůj vlastní názor, prosím, nechci vám nic podsouvat……..V minulosti mě ve veřejnoprávních médiích grilovala celá řada matadorů od Martina Veselovského, Jakuba Železného, Václava Moravce, po aktuální redaktory UK….. Nikdy jsem se z žádných odpovědí nevymlouvala a neříkala: „na to Vám odpovídat nebudu“. Ale všichni výše jmenovaní měli v sobě tolik slušnosti a novinářské etiky a profesionality, že, pokud věděli, že jsem zvaná na určité téma a to se vývojem aktuálních událostí stalo tématem vedlejším (subjektivní, já např. úniky z bezpečnostní rady státu považuji pro dnešní den za téma zásadní), řekli mi to, ještě před živým vstupem. „Je u soudu aktuální rozhodnutí v cause Opencard, já se Vás na to chci taky zeptat….“! Zalapala jsem po dechu, kývla, že chápu a lovila během 5ti minut v paměti, co řeknu a šlo se do vysílání….. Dneska to je evidentně jinak. Slušnost a profesionalita prohrála s bulvarizací, ať to stojí, co to stojí. Smutné…….

Lit.: šše – kko (= Koubová, Karolína): Jana Černochová o sobotních demonstracích: Policie udělala vše, co bylo v jejích silách. In web ČRo Plus, únor 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Ministr vnitra Milan Chovanec označil sobotní útok na pražské sociální centrum Klinika za zbabělý akt ukazující na fašizaci části společnosti. S tím nesouhlasí poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Pokud Milan Chovanec ví, že Kliniku napadli fašisté, tak je to v pořádku. Já to ale nevím, neví to ani česká veřejnost. Chtěla bych se vyhnout unáhleným výrokům,“ tvrdí v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Politici by podle Jany Černochové měli vyhnout polarizaci společnosti a dezinterpretacím. A kritizuje také veřejnoprávní média s tím, že sice informují o útocích na sociální centrum Klinika, ale ne například o majiteli restaurace Řízkárna, kterému je vyhrožováno bombovými útoky. Za původce výhrůžek a útoků považuje anarchisty, kteří prý proti němu vedou válku. „V prohlášeních nezaznělo, že jsou lidé z Kliniky předmětem vyšetřování,“ uvádí. 

Postup policie během sobotních demonstrací považuje za odpovídající. „Policie v tom počtu a vybavení, které má k dispozici, udělala vše, co bylo v jejích silách,“ tvrdí. Policisté se podle jejích slov dostali do složité situace. „Byly to nejostřeji sledované demonstrace od 17. listopadu 1989,“ domnívá se. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)