Slovo o hudbě – Ti nejlepší z celé země (2016)

Národní orchestr mladých Spojených států amerických jako vizitka i jako chráněnec newyorské Carnegie Hall. K letnímu evropskému turné tělesa připravil Petr Veber.

Natočeno 2016. Premiéra 19. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h) v cyklu Americký rok.

Lit.: Veber, Petr: Ti nejlepší z celé země: Národní orchestr mladých Spojených států amerických. In web ČRo 3 Vltava, 15. 7. 2016 (článek). – Cit.:  Národní orchestr mladých Spojených států amerických je letos v létě na turné po Evropě. V pořadu Slovo o hudbě s názvem Ti nejlepší z celé země hovoří o projektu pracovník newyorské koncertní síně Carnegie Hall Douglas Beck.

Carnegie Hall byla před několika lety iniciátorem vzniku mládežnického tělesa soustřeďujícího hudebníky ze všech koutů USA. Jako významná kulturní instituce se stala i organizátorem a hostitelem nového projektu. Orchestr je její vizitkou i jejím chráněncem. Carnegie Hall, která má ambici udávat přinejmenším v New Yorku tón v edukativních programech, pořádá letní soustředění, koncert v místě jeho konání, koncert ve svém největším sále i zámořské turné.

Když měla v New Yorku v roce 1893 premiéru Dvořákova 9. symfonie, byl nový sál na Sedmé avenue, v němž dílo zaznělo, sál s dvěma tisíci a osmi sty místy, v provozu teprve dva roky. Je to určitě nejdůležitější světová premiéra, která se v této síni kdy odehrála… Ve třech sálech Carnegie Hall se každoročně koná okolo dvou set padesáti představení vážné i populární hudby. Je to koncertní kolbiště i místo kultu. Sál, který má genia loci.  

Pokud se týká Národního orchestru mladých, jde pro Carnegie Hall o relativně nový projekt. V roce 2013 se uskutečnilo první turné. Za celou myšlenkou stojí umělecký ředitel síně Clive Gillinson, který kdysi sám hrál v Britském národním orchestru mladých na violoncello a považoval to za skvělou zkušenost. „Pro nás to v důsledku znamenalo rozšíření edukačních programů o další. Takový, jaký tu ještě nebyl,“ říká Douglas Beck.

Podstatou je sezvání nejlepších mladých hráčů z celé země ve věku mezi šestnácti a devatenácti. Podle Douglase Becka nejde jen o zkušenost, kterou jim přináší možnost kontaktu s umělci, s nimiž pracují, ale také o zážitek z toho, že mohou být kulturními vyslanci své země. První cesta Národního orchestru mladých vedla do Ruska a do Británie, o rok později putovali po Spojených státech, v roce 2015 jeli k sedmi koncertům do Číny. Letos jedou do Evropy: začínají v Nizozemsku, končí v české metropoli. V Praze zahraje orchestr v pondělí 25. července, v srpnu bude stanice Vltava vysílat záznam vystoupení v Amsterdamu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)