Tekutá láska mateřská (2017?)

Iva Strnadová. Dokument o všech aspektech, které se týkají mléka. Zatímco pití toho kravského považujeme za normální i přes to, že i to je mléko mateřské, ochutnat mléko lidské nebo kočičí nám připadá divné. Autorka zaznamenávala reakce lidí na brněnském tržišti. Píše, že především muži byli báječní, i starší generace, která na kojení vzpomínala.

Natočeno 2017 (?). Premiéra 18. 1. 2017 (ČRo Plus, 20:05 h.; 25 min.). K poslechu zde.

Lit.: Strnadová, Iva: Mléko z ženských prsů. Ochutnáte? In web ČRo Plus, 18. 1. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tekutá láska mateřská je dokument Ivy Strnadové o všech aspektech, které se týkají mléka. Zatímco pití toho kravského považujeme za normální i přes to, že i to je mléko mateřské, ochutnat mléko lidské nebo kočičí nám připadá divné. Následuje text autorky dokumentu Ivy Strnadové.

Tekutá láska je omamný koktejl přírody. Produkují ho především matky pro svá mláďata. Je starý stejně jako savci na této planetě, přesto o něm víme méně, než by se na životodárnou a nenahraditelnou tekutinu slušelo. Tekutá láska mateřská je také název nového dokumentu Českého rozhlasu Plus.

Dokumentaristická esej matky, která kojila do přirozeného odstavu své dítě, nabízí k diskuzi témata dlouhodobého kojení, kojení na veřejnosti nebo sexualizaci ženských prsů. Krátce a jasně předkládám své zkušenosti i fakta, která sice nabízí odborné studie i světové zdravotnické organizace, ale zdravotníci s nimi, bohužel, často nepracují. Ve společnosti tak koluje spousta nepravdivých mýtů.

Když jsem kojila své první dítě, zaráželo mě, že doporučení třeba Světové zdravotnické organizace nebo UNICEF jsou jednotná – matka by měla kojit své dítě minimálně do dvou let. Můj pediatr a příbuzní ale kojení ročního dítěte považovali za absolutně nepotřebné. Dala jsem všanc sama sebe, když jsem vstoupila do veřejného prostoru s ochutnávkou mateřských mlék.

Mladí rodiče kojení nikdy neviděli

Chtěla jsem, aby se lidé zastavili a zamysleli se, to byla má motivace k pořádání veřejné ochutnávky, kde jsem zaznamenávala reakce lidí na brněnském tržišti. Především muži byli báječní, i starší generace, která na kojení vzpomínala. Problém měly jen některé ženy, které zřejmě rodily v době boomu umělých náhrad. Také na internetu se lidé dokázali bouřit, ale většinou anonymně.

Všimla jsem si i problému ztracené zkušenosti, kdy se informace už nedědí z matky na dceru, nebo v rámci celé rodiny. To bylo přerušeno a těžko se navazuje. Některé prvorodičky a otcové do porodu svého potomka třeba neviděli žádnou ženu kojit, a když, tak ne dítě, které už chodí nebo mluví. To by ale mělo být normální.

Kojení šetří peníze ve zdravotnictví

Dokument také naráží na ekologii a problém reklamy. Mateřské mléko za sebou, na rozdíl od továren na výrobu mléčných náhražek, nenechává žádnou ekologickou stopu. Bohužel agresivní a masivní reklama na uměle vyrobené formule podporuje nejen neekologické chování, ale i ekonomickou ztrátu ve zdravotnictví.

Celosvětové výzkumy ukazují, že zdravotnický systém musí kvůli krátké době kojení nebo nekojení vynaložit stovky miliard dolarů ročně na léčbu běžných dětských nemocí.

Společnost masíruje reklama

Nadto koncerny svým chováním na trhu porušují Mezinárodní kodex marketingu náhrad mateřského mléka. Ten bohužel plošně porušují i české nemocnice a jiná zdravotnická zařízení. Když jsem odcházela domů z porodnice, zastavila jsem se v lékárně v nemocničním areálu. Už na dveřích byla reklama na náhradu mateřského mléka a ve vitrínce přehlídka dudlíků. Co kdybych měla málo mléka, řekla jsem si, a koupila jednu krabici i dudlík a lahvičku.

Až při natáčení dokumentu jsem se dostala k informaci, že málo mléka nebo žádné má jen 3 až 5 procent žen a dudlík může zavinit špatný sací návyk, kvůli kterému se kojení může stát velmi bolestivým. Chci také upozornit na to, že kojení není jen fenomén distribuce potravy. Prsy jsou sice erotogenní zónou, ale to je i kolenní jamka, nebo nárt. Prs je především stvořen pro mládě, které z něho může sát vitamíny, enzymy, látky na posílení celoživotní imunity a lásku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)