Jak usvědčit vraha? (2017)

59. díl z cyklu Historie českého zločinu. Vražda devatenáctileté studentky na Pedagogické fakultě v červnu roku 1990 vyvolala nejen rozruch, ale i strach. Detektivové z brněnské kriminálky brzy našli pachatele, ale byl tu problém: nedostatek důkazů. Krevní skupina pachatele i oběti byla shodná. Nejdřív to byl nápad, ale pak se to nakonec podařilo. Tento případ se totiž zapsal do historie československé kriminalistiky jako první, ve kterém bylo použita analýza krve metodou srovnání DNA. Scénář podle skutečnosti napsali Bronislava Janečková, Vladimír Matoušek a Miloslav Jedlička. Režie Jaroslav Kodeš. Zvuk Petr Šplíchal.

Účinkují Ivo Theimer, Vladimír Hrabal, Kryštof Nohýnek, Anna Theimerová, Kateřina Fixová, Lenka Zbranková.

Natočeno 2017. Premiéra 20. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 15:30 h.; 27 min.) v cyklu Historie českého zločinu. Repríza 24. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 29. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Janečková, Bronislava: Jak usvědčit vraha omilostněného prezidentem? In web ČRo 2 Praha, 29. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pachatele brutální vraždy studentky našli brzy. Ale byl tu problém: nedostatek důkazů a krevní skupina pachatele i oběti byla shodná… První případ u nás vyřešený analýzou DNA.

Našli ji 27. června 1990 ráno na dámském WC v přízemí Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ležela na zádech, svetr vyhrnutý ke krku, sukně, punčochy i kalhotky shrnuté do půli stehen. I přes oděv byly patrné bodné rány v oblasti hrudi, stehen, zad i genitálií. Na zdi i kachličkách cákance krve.

Pitva prokázala 31 bodnořezných ran a rozetnutá hráz mezi konečníkem a genitáliemi o délce 10,5 cm. Pachatel do tohoto místa bodl nebo řízl nejméně čtyřikrát. Mužské pohlavní buňky ale nebyly na těle prokázány. Většina ran byla způsobena v době, kdy oběti ještě fungoval krevní oběh.

Brutální vražda v budově plné lidí

Komisař Vladimír Matoušek a krajský vyšetřovatel pplk. Vlastimil Boček zjistili, že v době trestného činu se v budově nacházelo 83 lidí. Všichni byli studenti nebo zaměstnanci školy. Nikdo neviděl vcházet ani vycházet nikoho podezřelého do budovy ani na WC, kde bylo nalezeno tělo.

Obětí byla juniorská mistryně v biatlonu bez vážného vztahu. Všechno napovídalo sexuálnímu motivu činu. Zvláštní bylo, že měl vrah odvahu zaútočit v budově plné lidí. Sbíraní stop komplikovalo místo činu, WC plné nejrůznějších biologických stop. Provedení činu ale vyšetřovatelům něco připomnělo. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)