Meeting Brno (2017)

Pouti smíření se letos zúčastnili i potomci židovských továrnických rodin. Reportáž připravila Eva Schulzová. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Hovoří Kateřina Tučková, David Macek a další.

Připravilo Brno v roce 2017. Premiéra 10. 6. 2017 v rámci cyklu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h; 15 min.).  K poslechu zde.

Lit.: Schulzová, Eva: Meeting Brno přinesl do ulic pozitivní energii. In web ČRo Brno, 8. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Návrat Německého domu na Moravské náměstí, pouť smíření a setkání s potomky prvorepublikových továrníků, kteří utvářeli tvář současného Brna. Festival Meeting Brno má za sebou druhý ročník.

Více aktivit, více nápadů, více návštěvníků. Druhý ročník festivalu Meeting Brno zaplnil brněnské ulice a někdy i vozy hromadné dopravy kulturním programem.

Letos se festival zaměřil na další skupinu Brňanů, na nichž se minulosti stala křivda. Zatímco před rokem bylo tématem vyrovnání s poválečnými událostmi, zejména násilným odsunem německy mluvících obyvatel, letos se pozornost obrátila k židovským rodinám Tugendhatových, Löw Beerových a Stiassnych, kteří jako úspěšní průmyslníci měli významný podíl na rozvoji tohoto regionu.

Jejich členové však z Brna museli odejít buď v souvislosti s druhou světovou válkou, v rámci poválečného odsunu německy mluvících Brňanů, nebo jim byly po roce 1948 zkonfiskovány majetky. Jejich potomci dnes žijí na čtyřech kontinentech.

V rámci festivalu a na pozvání města Brna přijelo na sto deset potomků těchto rodin ve věku od dvou do osmdesáti let. Setkávali se a diskutovali s Brňany na otevřených fórech, zúčastnili se Pouti smíření, navštívili místa, jež v minulosti patřila jejich rodinám, strávili odpoledne ve vile Tugendhat, večeřeli v tamní zahradě. Jak uvedla paní Ruth Guggenheim Tugendhat, dcera Grete Tugendhat (původní majitelky vily): „Přáli bychom si, aby vily ožily. Je dobře, že jsou přístupné veřejnosti, ale mrzí nás, že už nejsou rodinnými domy. Když jsme tam byli, jedli, děti si hrály v zahradě… to bylo úžasné.“

Kromě toho festival nabídl mnoho kulturních a uměleckých vystoupení v ulicích města. Centrum akce – Meeting Brno Point – bylo na Moravském náměstí, kde do konce 2. světové války stával Německý dům.

Nyní je na jeho místě lešení, které stavbu v obrysech připomíná, naučné tabule o jeho historii a především motto Meeting Brno „Jednota v rozmanitosti“. Konaly se vernisáže výstav, procházky po tzv. „místech paměti“, přednášky, filmové projekce, divadelní představení.

Velkou pozornost upoutal projekt výtvarnice Kateřiny Šedé Šalina Music Tour, v jehož rámci jezdili po dva dny v tramvajích hudebníci a peformeři a bavili cestující.

Cílem projektu bylo, aby v tramvajích, respektive v ulicích Brna zase aspoň chvíli zněly jazyky, které tam byly dříve běžně slyšet – kromě češtiny slovenština, němčina, romština, jidiš, ukrajinština…

Přijeli tedy hudebníci z různých zemí a zpívali v různých stylech a ve svých rodných jazycích. Kateřina Šedá uvedla, že často, když tramvaj zastavila, otevřely se dveře a hudba byla slyšet ven, lidé nastupovali i do linek, kterými původně neměli v úmyslu jet, jen aby mohli poslouchat Maria Biháriho, Urband, Doren Kutzke, Cimbálovou skupinu Kubíci či Petra Vášu.

Zdařilé umělecké akce a příjemná setkání přinesla do ulic města mnoho pozitivní energie, jež tam bude přetrvávat ještě dlouho.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)