Lídři v zapomnění – Miroslav Sládek (2017)

Miroslav Sládek zažil zlaté politické časy v 90. letech… Jako předseda české politické strany a poslanec parlamentu zažil volbu prezidenta ve vězení, kvůli vizáži se mu přezdívalo Mr. Bean a dnes jeho mítinky zejí prázdnotou… Připravil Ľubomír Smatana.

Komentuje Petr Hartman.

Natočeno 2017. Premiéra 11. 8. 2017 (ČRo Plus, 9:15 h). K poslechu zde.

Lit.: Smatana, Ľubomír – Kropáčková, Renata – Trpišovská, Jana: Lídři v zapomnění: Miroslav Sládek byl první populistický politik, který nabízel jednoduchá řešení, říká komentátor. In web ČRo Plus, 10. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Málokdo má za sebou tak pestrý politický život s tak hořkým koncem jako předseda republikánů Miroslav Sládek. Svého času proslavený lídr skončil v dokonalém zapomnění a na jeho předvolební mítinky chodí jen pár lidí, když už se nějaký plánovaný mítink vůbec uskuteční. Jako třeba 28. července v Plzni, kde byl i reportér Lubomír Smatana.

Krátce po 19. hodině to na místním náměstí Republiky vypadalo jako na poušti. Měl tu začít mítink Miroslava Sládka – sice extravagantního, ale přeci jen svého času populárního politika.

Zlaté politické časy zažil v 90. letech. Na prezidenta sice kandidoval neúspěšně, s republikány ale dvakrát pronikl do parlamentu. V ulicích mu naslouchaly davy.

Doktora Sládky označují analytici jako pravicového populistu. Před rokem 1989 pracoval na českém Úřadu pro tisk a informace, což byl cenzurní orgán komunistické strany. V parlamentu i v médiích působil rozruch svými projevy a za názory na Romy získal nálepku rasisty. 

Trestní stíhání

Teprve za protiněmecké výroky zbavila sněmovna Miroslava Sládka imunity a vydala ho trestnímu stíhání. Skončil na Pankráci, soud ho ale obžaloby zprostil. To už ale jeho hvězda začala postupně blednout. V dalších volbách neuspěl a z médií pomalu zmizel.

Miroslav Sládek se ale dokázal vrátit, a to v roce 2003 jako starosta brněnské části Útěchov. Do celostátní politiky nezasáhl a média si ho znovu všimla, když byl před sedmi lety odsouzen za předlužení strany. Odešel s podmínkou a čelil exekucím.

Později založil novou republikánskou stranu. Opět se stal předsedou a začal se vymezovat proti migraci, Andreji Babišovi a médiím. Bydlí v Brně, je mu 66 let a do kolonky zaměstnání píše politik.

Bez šance na úspěch

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana byl Miroslav Sládek první výrazný populistický až xenofobní politik z pravé části spektra, který se zapsal do povědomí veřejnosti tím, že dokázal nahlas říkat to, co chtěla část veřejnosti slyšet, a nabízel jednoduchá řešení složitých problémů. Populární byl hlavně v severních Čechách.

„Určití politici pokračují ve stopách Miroslava Sládka, ale v reálné situaci 21. století. To, co tvrdil Sládek v 90. letech, nelze tvrdit v současné době. Právě proto se sice pokouší o návrat do vysoké politiky, ale není úspěšný, protože na české politické scéně daleko lépe, z hlediska kontextu dnešní doby, kdysi Sládkovy voliče oslovuje například Tomio Okamura,“ myslí si Hartman.

Jeho strana několikrát zanikla kvůli problémům s financováním i s plněním závazků kladených na registrované politické strany. Aktuálně se Miroslav Sládek pokouší o kandidaturu na prezidenta, ale Petr Hartman nevěří, že by dokázal sehnat potřebných 50 tisíc podpisů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)