Kritický klub – Příběh se závorkami (1995)

Připravil a moderuje Pavel Janáček. Tentokrát o Machoninově Příběhu se závorkami.

Diskutují Aleš Haman a Jiří Peňás.

Natočeno 1995. Premiéra září 1995.

Pozn.: První vydání Kritického klubu.

Lit.: Janáček, Pavel:  Kdo by si chtěl naživo poslechnout můj poslední „Kritický klub“ na Vltavě, tak zítra v 17.00. In Facebook, 10. 9. 2017 (status). – Cit.: První jsem natočil v září 1995, byl o Machoninově Příběhu se závorkami, diskutovat tehdy přišli Aleš Haman a Jiří Peňás. Poslední KritKlub bude o Anně Bolavé, Ke dnu, mluvit budou Marta Ljubková a Jiří Zizler.

Mám hezké pocity z toho, že se rozloučím Bolavou. Za těch dvaadvacet let jsem znovu a znovu užasle sledoval, jak se odkudsi z nepravděpodobna vynořují noví tvůrci s obzvláštním darem vypovídat slovem o světě, a to právě i o tom mém – spisovatelky a spisovatelé, kritičky a kritikové. Anna Bolavá pro mě do této řady událostí jednoznačně patří.

Na poslední moderování jsem se připravoval lépe, než jak jsem ho nakonec zvládl, ale hosté to zachránili a o ně v KritKlubu vždy jde. Šlo.

Moc děkuju Jiri Kamen, který byl vynikajícím režisérem KritKlubu od začátku skoro až do konce a který to vlastně celé v roce 1995 spískal, Mileně M. Marešové, která od Jirky převzala veslo v posledních letech, a Monice Jiřelové – díky jejímu mírnému důslednému produkčnímu nátlaku jsem pokaždé dorazil na správné místo se správnými hosty i správnou knihou v ruce (pokud jste někdy měli dojem, že jsem mimo, tak to rozhodně nebyla její vina).

Důležitá zpráva: První bilance bude. (…)

V novém schématu Vltavy od října bude pořad Reflexe! (vždy některého z druhů), který bude podobný dnešnímu Slovu o (také vždy o některém z druhů – o divadle, o literatuře atd.). Bude to komponovanější, rozhovor budou doplňovat ukázky, eseje a tak. Rozhovor se může vysílat i naživo. Takže to bude lepší.

(…) Já jsem na svou účast rezignoval, já bych tomu nemohl dát to, co to potřebuje. Ale na začátku jsem sice „Kritický klub“ moderoval jen já, ale pak se z toho stal podnik ve společné péči – já vždy dělal jen jedno vydání za měsíc, další (o překladech) natáčela Blanka Stárková, nověji Milena M. Marešová a další redaktoři a moderátoři i v Brně, Ostravě, Olomouci. Takže po mně vznikne jenom mezírka, kterou zaplní ostatní, a určitě přibudou i noví moderátoři.  No to mi připomíná, že jsem tu hlavně chtěl poděkovat všem hostům, co se tam za těch dvaadvacet let vystřídali. Vždycky jsem si vážil toho, že byli ochotni přijít, když se to povedlo, byla to jejich zásluha, když se to nepovedlo, byl to můj nezdar.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)