Nebeští malíři Jaroslava Hutky (2017)

Připravil Milan Tesař.

Hovoří Jaroslav Hutka.

Natočeno 2017. Premiéra 29. 12. 2017 (Rádio Proglas).

Lit.: Tesař, Milan: Nebeští malíři Jaroslava Hutky. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, 8. prosince 2017 (článek). – Cit.: Nové album písničkáře Jaroslava Hutky se jmenuje Nebeští malíři a obsahuje lidové písně s duchovními náměty ze sbírky Františka Sušila. Velká část těchto skladeb se tematicky váže k Vánocům. Rozhovor s Jaroslavem Hutkou chystáme na 29. prosince.

I když se Jaroslav Hutka chtěl původně věnovat výtvarnému umění, vystupuje od roku 1967 jako písničkář. Nyní mu vyšlo nové album Nebeští malíři. Obsahuje nahrávky moravských lidových písní – z větší části s vánoční tematikou –, které Hutka nahrál v roce 1993 společně s kytaristou Radimem Hladíkem. Autorkou obalu je Zora Růžová, která malovala obrázky i k dalším Hutkovým albům s lidovými písněmi Stůj, břízo zelená a Vandrovali hudci.

Nové CD obsahuje, jak Hutka říká, „prastaré písně posbírané Františkem Sušilem po moravských vesnicích v první polovině 19. století“. A dodává: „Témata byla nejen z Bible, často příjemně překroucená, ale také z protestantské tradice, velké literatury a svou roli hrála také kramářská píseň.“ A o Sušilově sbírce obecně říká: „Je to ta nejzákladnější a nejvzácnější, jakou máme. Myslím, že od jejího vzniku jsem byl první, kdo se začal těmi písněmi zabývat cíleně, možná první, kdo je zase ze zápisu nazpíval.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)