Vizitka – Petr Rotrekl (2018)

Petr Rotrekl, organizátor festivalu Další břehy a Bezručova Opava. Moderuje Renáta Spisarová. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2018. Premiéra 5. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h). Repríza 5. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Spisarová-Kotík, Renáta: Petr Rotrekl: Jsem lokální patriot. In web ČRo 3 Vltava, 5. leden 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: I na malém městě se dá dělat vysoce kvalitní kultura, nekomerční festivaly, které by mohly být chloubou každého města. V Opavě za nimi stojí Petr Rotrekl, dramaturg kulturních akcí, organizátor multižánrových festivalů Další břehy a Bezručova Opava, který na tématech jednotlivých ročníků pracuje několik let.

Působí více než dvacet roků jako „úředník“ kanceláře primátora a je skutečně vzácností, aby z takové pozice někdo kultivoval celé město. Letošní 22. ročník jarního festivalu Další břehy má téma 5 000 let tajemství a zázraků židovské kultury, podzimní 61. ročník festivalu Bezručova Opava se ponese v duchu názvu Československé kulturní inspirace.

Československo mi chybí, ale neztratili jsme jej. Já osobně jsem díky své rodině federální unikát.

Z bojácného neplavce se stal během žákovských let mistr republiky v plavání. V patnácti letech začal hrát na klavír, poté studoval humanitní obory, učil na střední pedagogické škole v Krnově, působil v rockovém rádiu Attack a poté už směřoval coby kulturní referent na opavskou radnici. Spoluorganizuje varhanní soutěž Petra Ebena, spolupracuje jako dramaturg filmového klubu, jeho největší literární láskou je Bohumil Hrabal, z dramatiků pak William Shakespeare. O své praktické zkušenosti dramaturga festivalů se jedenáct let dělil se studenty Slezské univerzity v Opavě.

Petr Rotrekl dovede „zjančit“ celé město.

Vedle špičkových profesionálů odjinud mají na naše festivaly přístup i dobří amatéři. Připravujeme například průvody v benátských kostýmech. Na benátských gondolách s pravými gondoliéry se svezlo tisíc Opavanů. Děti, které prošly programy obou festivalů, většinou končí jako architekti, historici nebo učitelé.

Nadšení, elán a chuť si hrát návštěvníkům „Rotreklových“ programů nechybí: „Jančících lidí je u nás hodně a oba festivaly berou za své,“ říká Petr Rotrekl a dodává: „Inspiruje mě úplně všechno, dívám se kolem, jsem vášnivý posluchač Vltavy, sleduji artové programy České televize, navštěvuji filmový festival v Uherském Hradišti, podnikám cesty bližší i vzdálené, do míst, kde se zrodily velké kultury,“ vysvětluje svou cestovatelskou vášeň Petr Rotrekl. Opavský magistrát chválí za to, že 10% svého ročního rozpočtu věnuje na kulturu.

Hudební výběr zaměřil Petr Rotrekl na skladby Philipa Glasse, Jeana- Baptisty Lullyho, Petera Gabriela nebo Ivana Krále.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)