Po stopách pamäti – Dlhé a kruté obdobie komunizmu 1/2 (Po stopách paměti – Dlouhé a kruté období komunismu, 2018)

Dokumentární cyklus připravil Pavol Smolík.

Natočeno 2018. Premiéra 1. dílu 10. 3. 2018 (Rádio Devín, 17:00 h.).

Pozn.: Cyklus Po stopách pamäti vznikol v spolupráci s Ústavom pamäti národa. Je venovaný významným míľnikom 20. storočia s traumatizujúcim dopadom na spoločenskú a politickú realitu Slovenska. Druhá časť cyklu s názvom Dlhé a kruté obdobie komunizmu prináša osobné svedectvá dvoch mužov, ktorí sa stali obeťami tohto bezohľadného a cynického zriadenia. Pútavé príbehy Michala Šusteka a Františka Maníka spracoval autor a režisér Pavol Smolík. Už DNES o 17:00 v Rádiu Devín. (anotace)

Lit.: Bielik, L.: Po stopách pamäti: Dlhé a kruté obdobie komunizmu. Témy. In web Rádio Devín, 7. 3. 2018 (článek). – Cit.: Cyklus Po stopách pamäti vznikol v spolupráci Rozhlasu a televízie Slovenska s Ústavom pamäti národa. Je venovaný významným míľnikom 20. storočia v podobe osmičkových rokov s traumatizujúcim dopadom na spoločenskú a politickú realitu Slovenska. Spracováva oral history nahrávky ÚPN do podoby rozhlasových fíčrov.

Druhá časť cyklu s názvom Dlhé a kruté obdobie komunizmu prináša osobné svedectvá dvoch mužov, ktorí sa stali obeťami tohto bezohľadného a cynického zriadenia. Pútavé príbehy Michala Šusteka a Františka Maníka spracoval autor a režisér Pavol Smolík.

Príbeh prvý – Proti sokovi v láske
Pútavé rozprávanie Michala Šusteka o tom, ako sa uchádzal o priazeň dievčaťa – a iný chlapec, jeho sok, ho preto udal komunistickým štátnym orgánom pod zámienkou, že Šustek je nepriateľom zriadenia. Pre Michala Šusteka sa začalo obdobie krutého vypočúvania a väznenia – a ani po prepustení sa nezbavil biľagu nežiaducej osoby.

Príbeh druhý – Trest pre učiteľa
Učiteľ František Maník odmietol podvoliť sa štátnemu teroru a po februárovom prevrate v roku 1948 viesť deti k ateizmu a podporovať znárodnenie. Nasledovalo prenasledovanie a dlhá úmorná púť po väzniciach celej republiky. Maník naliehavo upozorňuje na to, že pamäť národa je tu na to, aby zabránila nástupu nových totalít.

Šustek i Maník zdôrazňujú tiež nevyhnutnosť odpustiť – ak sa má spoločnosť opäť stať zdravou a mravnou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)