Větrník – Host ve studiu – Věra Grygarová (2018)

Připravila Jana Zemková.

Hovoří vychovatelka v penzi Věra Grygarová.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2018. Premiéra 22. 5. 2018 (ČRo Olomouc).

Lit.: Zemková, Jana: Věra Grygarová: Učit do „pasťáku“ se dřív chodilo z trestu. Já jsem se přihlásila dobrovolně. In web ČRo Olomouc, 22. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve výchovném ústavu nakonec pracovala 40 let. S autoritou prý problémy neměla. „Nesmíte je za jejich činy soudit, musíte se k nim chovat přirozeně,“ dodává.

Jako dítě živnostníka, nepřítele lidu a „pétépáka“ měla Věra Grygarová z Veselíčka na Přerovsku vlastně štěstí. Díky výbornému prospěchu se bez přijímaček dostala na gymnázium. V době Pražského jara studovala na vysoké. „ Problémy přišly až po skončení školy, s nástupem normalizace. Kamarádka emigrovala a mě čekaly výslechy na STB. A taky v praxi jsem si užila. Přemísťovali mě z jedné školy na druhou.  Tak jsem se sama přihlásila do výchovného ústavu, kam se chodilo z trestu. Pomohla mi mužská výchova, jako jediná žena jsem se díky tomu ve sboru dokázala uplatnit,“ vzpomíná bývalá ředitelka Dětského domova se školou pro mladistvé delikventy.

Na praxi vzpomíná ráda, s některými chovanci zůstala v kontaktu dodnes. „Chlapci byli většinou z nefunkčních, rozvrácených rodin. Byli mezi nimi i vrazi, násilníci. Po sametové revoluci k nim přibyli i synové podnikatelů, na které rodiče neměli čas. Vyšli z prostředí, kde se s nimi nikdo nemazlil. A tak se někdy použily stejné prostředky, aby neměli pocit, že se jich bojíte,“ vypráví.

Dnes je Věra Grygarová už v důchodu, ale nezahálí. Stále se věnuje sportu, má ráda přírodu a cestování. A taky spolupracuje s veselíčským muzeem. Třeba na výstavu, která připomíná 100. výročí vzniku samostatného Československa, přinesla pár předmětů z pozůstalosti svého dědečka, podnikavého živnostníka a nadšeného amatérského fotografa. „Našla jsem i jeho deník, který si vedl. To čtení mě nesmírně obohatilo, přineslo poznání mých předků a často vyloudilo úsměv na tváři, to když došlo na pikantní historky,“ říká Věra Grygarová s úsměvem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)