Mozaika – Hra na uši (2018)

Připravila Alena Rokosová.

Natočeno 2018. Premiéra 24. 9. 2018 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Rokosová, Alena: Mozaika. Nová rozhlasová kompozice Hra na uši zkoumá hranice možností rozhlasové hry, zvuku a ticha. In web ČRo 3 Vltava, 24. září 2018 (článek + nahrávka Mozaiky k poslechu). – Cit.:  Rozhlasovou kompozici nazvanou „Hra na uši “ autora a režiséra Jiřího Adámka uslyšíte 25. září ve 20 hodin na stanici Vltava.

Jejím autorem je scénárista, režisér, pedagog a zakladatel divadelní skupiny Boca Loca Lab Jiří Adámek, který vyvinul originální typ hudebního divadla. Orientuje se na scénické kompozice, ve kterých kombinuje hudební a divadelní tvůrčí postupy.

„Hra na uši“ je inspirovaná texty konceptuálního umělce Jiřího Valocha. Alena Rokosová se Jiřího Adámka zeptala, jak se zrodil nápad vytvořit autorskou rozhlasovou kompozici s tímto názvem. „Historie je taková, že jsem dělal asi před dvěma roky představení z experimentální grafické poezie, a to viděl Ladislav Železný a spojilo se mu s tím, že jeden z experimentátorů je Jiří Valoch. To je starý pán a v Moravské galerii v Brně mají plné krabice jeho archivů. Je takový zmatek různých kartiček a cedulek, na nichž jsou jeho drobné nápady. A já jsem si začal s těmi kartičkami hrát, a to mě inspirovalo k napsání vlastního scénáře.“

Básník, kurátor a teoretik umění Jiří Valoch začal s tvorbou vizuální poezie a s konceptuálním uměním koncem 60. let. Vychází z možností jazyka, zaměřuje se na jeho reflexi. Ve své tvorbě se dotýká i land artu nebo performance, ovšem centrem jeho pozornosti byla vždy práce se slovem, jeho významy a představami a asociacemi, které vyvolává.

Autor a režisér Hry na uši Jiří Adámek popisuje, jaký scénář na základě inspirace tvorbou Jiřího Valocha vytvořil. „Scénář se točí v kruhu mezi herci, autorem, rozhlasovým dílem a posluchači. Obrací se to na posluchače, otvírá to otázky, co to je rozhlasové dílo a postupně z něčeho, co vypadá jako hra se slovy, se rodí nějaký význam,“ říká Jiří Adámek a dodává, že jeho snahou je v posluchačích vyvolat zvědavost a vtáhnout ho do hry.

Zvukovou kompozici inspirovanou dílem brněnského konceptualisty Jiřího Valocha autora a režiséra Jiřího Adámka uslyšíte na Vltavě 25. září ve 20 hodin.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)