Plus Speciál – Vládní krize (2018)

Opozice svolala na pátek mimořádnou schůzi dolní komory k hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je údajný únos premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym v úzké souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Sociální demokracie – koaliční partner hnutí ANO v kabinetu – se zítra hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nezúčastní. Poslanci ČSSD odejdou ze sálu. Kabinet s největší pravděpodobností hlasování ustojí. Zároveň ale z úst předsedy strany Hamáčka zaznělo, že by měla proběhnout změna na postu premiéra do doby, než se vše vysvětlí. A kdyby náhodou ne, tak prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že by sestavením další vlády opět pověřil Andreje Babiše z hnutí ANO. Co přivedlo českou politiku do současné situace? Může se za čas objevit podobná kauza? A jaké jsou možnosti dalšího vývoje? Moderuje Jan Burda.

Hovoří  Petr Nováček, vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu;  Kristýna Novotná, redaktorka iROZHLAS.cz;  Lukáš Jelínek, politolog a místopředseda Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD; Martin Buchtík, ředitel organizace STEM;  Vít Hloušek, vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity;  Jan Chvojka, předseda poslaneckého klubu ČSSD; Petr Gazdík, předseda hnutí STAN a poslanec.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 11. 2018 (ČRo Plus, 15:10 – 16:00 h.).

Lit.: Burda, Jan – Přinosilová, Jana: Vláda pravděpodobně hlasování o nedůvěře ustojí. Co bude dál? Podívejte se na speciál. In web ČRo Plus, 22. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Opozice svolala na pátek mimořádnou schůzi dolní komory k hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je údajný únos premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym v úzké souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Sociální demokracie, koaliční partner hnutí ANO v kabinetu, se zítra hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nezúčastní. Poslanci ČSSD odejdou ze sálu.

 Kabinet s největší pravděpodobností hlasování ustojí. Zároveň ale z úst předsedy strany Hamáčka zaznělo, že by měla proběhnout změna na postu premiéra do doby než se vše vystětlí.

A kdyby náhodou ne, tak prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že by sestavením další vlády opět pověřil Andreje Babiše z hnutí ANO.

 ČSSD podle Hamáčka nemůže přehlédnout fakt, že problémy Andreje Babiše vládu zatěžují, opozice ale podle něj nemá žádný plán B. Vedení ČSSD vidí jako možnou variantu i rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby.

Premiér Babiš v reakci řekl, že nechápe, proč ČSSD nepodpoří vládu a vyhrožuje volbami. Poslanecký klub hnutí ANO za premiérem jednomyslně stojí. Kdo by za případné předčasné volby zaplatil nejvíc? A jak by se mohl zachovat prezident Zeman? O tom byl hodinový speciál Českého rozhlasu Plus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)