Vizitka – Pavel Konečný (2019)

Pavel Konečný, olomoucký sběratel umění Art brut. Moderuje Michaela Vrchotová. Vysíláme živě z Prix Bohemia Radio v Olomouci. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2019. Premiéra 2. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).

Lit.: Vrchotová, Michaela: Pavel Konečný: Společnost, která se bude v umění věnovat pouze špičkám, bude chudnout. In web ČRo 3 Vltava, 2. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Důležitá je pro mne objevná a očistná schopnost narušovat zavedené kulturní vzorce umění,“ říká Pavel Konečný, který začal naivní, lidové umění a art brut sbírat už za svých studií na počátku sedmdesátých let. Dnes jeho kolekce zahrnuje díla od více než třiceti umělců z České republiky, ale také z Itálie, kam se pravidelně vrací.

V pořadu Vizitka olomoucký sběratel, který už téměř padesát let buduje jednu z důležitých sbírek outsider art, jež dalece přesahuje hranice daného regionu, vysvětluje, co ho fascinuje na neškolených spontánních výtvarných projevech a umění v surovém stavu, ale také na tvůrcích samotných, jejichž životní příběh se v nejednom případě odvíjí v osamocení způsobeném stářím nebo duševní nemocí:

„Na té tvorbě mě nejvíce zajímá ta spontánnost, kreativita, originalita a to, že se v žádném případě nejedná o kalkul a přetvářku.“

Ambicí Pavla Konečného ale není systematické mapování fenoménu outsider art. On sám k tomu dodává: „Pro mě je určující setkání s tvůrcem. Nerad do své sbírky získávám díla v aukcích nebo výměnou. Nejraději jsem, když poznám prostředí, ve kterém tvůrce žije, jeho okolí a motivaci. Jeho osobnost. To dílo, které si pak odvážím, je pro mě jakýmsi suvenýrem, jenž mi doma pomáhá vyvolat zážitky na samotné setkání, které mě obohacuje nejvíce.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)