Vizitka – Jiří Plocek (2019)

Jiří Plocek, hudebník a publicista. Moderuje Lenka Novotná. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Natočeno 2019. Premiéra  10. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).

Lit.: Novotná, Lenka: Jiří Plocek: Písnička je poselství letící dějinami. In web ČRo 3 Vltava, 10. duben 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Původním povoláním biochemik sbírána Moravě lidové písně. Od laboratorního pláště ho odvedla mandolína, na kterou hrál v kapelách Poutníci či v Hudecké úderce s Jitkou Šuranskou. Cyklem Písňobraní přispěl také do programu stanice Vltava. S folkloristou Jaromírem Nečasem oživil fonografický poklad: nejstarší nahrávky moravského a slovenského lidového zpěvu zaznamenané Leošem Janáčkem na povoskované válečky.

„To pro mě bylo okno do minulosti a okno do bájného světa, kde píseň ještě žila v lidské každodennosti“, říká Jiří Plocek o nahrávkách, které dlouhá léta ležely v archivu Etnologického ústavu AV ČR.

„Je tam záznam jednoho zpěváka ze Znorov u Strážnice, kterému bylo v r. 1911 kolem šedesáti let. Byl to takový šohaj zlobivý, protože to byl místní vyhlášený pytlák a asi si uměl aj v hospodě poroučet. Zpívá tam chlapík, který se narodil kolem roku 1850, což je doba, kdy po Moravě chodil, většinou pěšky, kněz František Sušil a sbíral písničky v době, kdy ta písnička opravdu ještě žila v lidu, v tom jeho dennodenním režimu vytvořil základ pro tu jeho úžasnou písňovou sbírku Moravské národní písně, z níž čerpáme dodnes.“

Jiří Plocek má rád, když věci fungují, a hledá mezi nimi souvislosti. V r. 2018 vydal knížku o českém jazzmanovi Janu Konopáskovi Jazzová odyssea. Na CD Moravské hlasy vyšly jeho záznamy lidového zpěvu z jižní Moravy. V cestách s mikrofonem nyní pokračuje na moravském západě. Pracuje na dlouhodobějším projektu Píseň duše. Tento historický dokument má být svědectvím ducha doby a výpovědí o duši člověka.

Písnička je poselství, které letí dějinami. Buď zůstane někde v šuplíku nebo ve skládku nebo prostě rezonuje. A mě baví ta rezonance. Ta funkce. Proč to je, proč ty staré písničky dnes pořád rezonují…

Je píseň nezničitelná? „No jasně. Pokud budou lidi, tak bude píseň. A když se zničí lidi, tak se zničí aj píseň.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)