Vizitka – Dorota Barová (2019)

Dorota Barová, jazzová hudebnice a skladatelka. Moderuje Daniela Čermáková. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 6. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.; 60 min.). Repríza  18. 6. 2019 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Čermáková, Daniela: Dorota Barová: Inspiraci kradu odevšud. In web ČRo 3 Vltava, 18. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Písničky k ní prý chodí tak nějak samy. Violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová se na hudební scéně pohybuje více než 20 let a s lehkostí proplouvá mezi žánry. Její tvorba je pestrou směsí jednak díky spolupráci s mnoha různými hudebníky, tak především díky nezaměnitelnému témbru jejího hlasu, originálnímu autorskému a aranžérskému rukopisu a bohatým hudebním zkušenostem.

Známe ji z dua Tara Fuki, z jazzového Vertiga, z kapely Kuzmich Orchestra nebo ze slovensko-české skupiny Tugriki. Neváhá se posadit ani do symfonického orchestru nebo vzít do rukou violu da gamba. Přitom se kdysi za cello styděla. Nedávno vyšlo Dorotě první ryze sólové CD  Iluzja zpívané  v polštině, za které dostala cenu Anděl. Proč je u ní polština jazykem první volby a zda má stále co objevovat na violoncellu, se ptala Daniela Čermáková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)