Dvacet minut Radiožurnálu – Martin Červíček (2019)

Hostem je bývalý policejní ředitel, nyní senátor z ODS Martin Červíček. Skupina senátorů chce doplnit Listinu práv a svobod tak, abychom mohli bránit svůj život se zbraní v ruce. O co senátorům jde? Chtějí tak vyhovět petici, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí? Vadí jim evropská směrnice, která omezuje držení některých typů zbraní a jejich součástí? Moderuje Tomáš Pancíř.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 9. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.; 21 min.).

Lit.: Duchková, Anna – Pancíř, Tomáš: Zločinnost nevzniká legálně drženými zbraněmi, tvrdí senátor Červíček. Právo na obranu se zbraní by mělo být zakotvené v Ústavě. In web ČRo 1 Radiožurnál, 19. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rozhovor se senátorem Červíčkem o návrhu na doplnění Listiny práv a svobod o právo bránit život se zbraní v ruce.

Skupina 35 senátorů chce doplnit Listinu práv a svobod tak, abychom mohli bránit svůj život se zbraní v ruce. Reagují tak na petici prosazující ústavou zajištěné právo držet zbraň, kterou podepsalo přes 100 tisíc lidí. Naopak omezit držení některých druhů zbraní chce evropská směrnice, proti které podala Česká republika žalobu k soudnímu dvoru Evropské unie. Je v zájmu České republiky, aby se v Evropě neomezoval přístup ke zbraním?

Právo bránit svůj život se zbraní zatím v české Ústavě zakotveno není, proto senátoři navrhují doplnit ji v článku 6, odstavci 4 o větu: Právo bránit svůj život nebo život jiného člověka i se zbraní se zaručuje za podmínek stanovených zákonem.

Ústava by měla garantovat i právo na zbraň

Česká legislativa s tímto právem počítá, ovšem nikoli na úrovni Ústavy. V čem by tedy po schválení senátorského návrhu byl rozdíl oproti současnosti?

„Zbraňová legislativa je v České republice celkově výborně nastavená – v zákonných normách. Ale mám pocit, že bychom si tuto zbraňovou úroveň zákonnosti měli být schopni uhájit. I proti nesmyslným směrnicím anebo jiným opatřením, zákazům a podobně,“ myslí si bývalý policejní prezident a jeden z iniciátorů návrhu Martin Červíček.

„Šlo by o rozšíření stávajícího práva, které má garantovat, aby nikdo v budoucnosti nechtěl vytunelovat to, co souvisí s konkrétní zákonnou zbraňovou úpravou,“ dodává s tím, že by se velmi nerad dočkal toho, aby se zákazový přístup, který představuje například chystaná evropská směrnice, rozvíjel dál.

Česko by nemělo jít cestou zákazů

V současnosti je v ČR asi 300 tisíc registrovaných držitelů zbraní, kteří dohromady vlastní 860 tisíc zbraní. Tito lidé dodržují přísná legislativní pravidla. Zákazy by ale podle Martina Červíčka mohly vést k vytvoření nelegálního prostředí, co se týče držení zbraní.

„Zločinnost nevzniká legálně drženými zbraněmi, ale především na nelegálním trhu,“ vysvětluje a dodává, že EU by měla spíš pracovat na zbraňové gramotnosti než na cestě zákazů.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)