Brněnské Divadlo Radost slaví sedmdesátiny (2019)

Připravila Zuzana Ledererová.

Hovoří ředitel Divadla Radost Vlastimil Peška.

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 9. 11. 2019 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 13 min.).

Lit.: Ledererová, Zuzana: Brněnské Divadlo Radost slaví sedmdesátiny a pluje vstříc dalším zážitkům. In web ČRo Brno, 8. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Houfy roztodivných pimprlat, dávné vzpomínky na dětské zážitky i velice živá současnost. Ve foyer nastrojené dívenky a kluci – skoro už puberťáci, jindy zas caparti, co se předevčírem zbavili plínek… a taky dospělí, co zatoužili po svěžím divadelním zážitku. To všechno už neuvěřitelných 70 let.

V „křestním“ listě divadla najdeme datum 25. října 1949. Historie nicméně není tak jednoznačná – a hlavně je mnohem starší. Na samém začátku stál významný loutkářský režisér Vladimír Matoušek. Svoji první scénu založil v Břeclavi už roku 1927. O jedenáct let později ji vypudili němečtí nacisté, když obsadili pohraničí. A tak byla druhá Matouškova Radost založena roku 1940 ve Zlíně, v letech poválečného nadšení se pak objevuje v Brně jako amatérské divadlo studentů gymnázia a konzervatoře.

Inscenace Karafiátových Broučků byla tak úspěšná, že se narodila myšlenka skutečně profesionálního loutkového divadla. Jednoho říjnového dne roku 1949 se pak premiérou veselohry Václava Renče Medvěd Fuňa stala Radost konečně scénou profesionálů. Hlavní slovo tu pochopitelně měly klasické marionety, pak se začaly objevovat spodové loutky, maňásci a javajky. Navíc si mohla jako jediná loutková scéna dovolit živý orchestr. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)