Zaostřeno na Todora Živkova a pád bulharského režimu v roce 1989 (2019)

Připravil Štěpán Macháček.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 12. 2019 (ČRo Plus, 14:33 h.).

Lit.: Macháček, Štěpán: Bulharskému komunistickému režimu zlomili vaz i etničtí Turci. V létě 89 poslal Živkov statisíce z nich do Turecka. In web ČRo Plus, 2. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Týden před listopadovými událostmi v Československu roku 1989 padl komunistický režim na opačné straně východního bloku. Už 10. listopadu odstoupil z čela Komunistické strany Bulharska dlouholetý vůdce Todor Živkov. K pádu bulharského režimu nepřímo přispěla tamní turecká menšina.

Od poloviny 80. let protestovali bulharští Turci proti násilnému přejmenováváni a pobulharšťování. Později se za ně postavili i bulharští intelektuálové. Mnozí za protesty zaplatili zdravím i životem. V létě roku 1989 pak zažila Evropa největší exodus od druhé světové války.

Komunistický režim sáhl k obrovské etnické čistce a neposlušné turecké menšiny se rozhodl zbavit. Narychlo otevřenými hranicemi poslal do kapitalistického Turecka 350 tisíc lidí. O pár měsíců později komunismus v Bulharsku padl. Asi polovina z účastníků tehdejšího „Velkého výletu“ se vrátila do svých domovů, druhá polovina v Turecku zůstala. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)